Romsdalseggen med en 5-åring

Romsdalseggen er en tur jeg har hatt på blokka i flere år. Den såkalte ‘’storebroren’’ eller ‘’den sinte fetteren’’ til Besseggen ser flott ut på bilder, men avstanden fra Oslo har gjort det vanskelig. Frem til i sommer, da vi hadde en ledig ferieuke. Jeg la opp en rundtur med et par dager i Åndalsnes via Geiranger og til Stryn/Loen.

Byen Åndalsnes ligger i Romsdalen, ett av landets beste klatreområder. Den er blant annet kjent for Trollveggen, Romsdalshorn, Vengetind og Kvandalstind med Torshammeren. Romsdalseggen ble utviklet av lokale krefter som ønsket å tiltrekke seg flere turister, og turen ble tilrettelagt med Sherpatrapper, sikring på utsatte steder, merket sti og transport. Ruten åpnet offisielt i 2011, og prosjektet har vært en suksess. I 2018 var det 30 000 som gikk turen.

Normalveien går fra Vengedalen til Åndalsnes. Det er parkeringsplass i Åndalsnes der turen ender (100kr), eller gratis langtidsparkering på Victoria parkeringsplass ved Isfjordvegen (like ved Tindesenteret.) Fra Norsk Tindesenter i sentrum av Åndalsnes går det shuttlebusser til startpunktet. De går hver dag i perioden 15. juni til 29. september (2019) kl. 08:30 og 09:30. Prisen er kr. 250,- for voksen, kr. 150,- for barn eller kr. 500,- per familie. Billetter kan kjøpes online her, eller hos Norsk Tindesenter.

Jeg tok turen med Arthur (7 år) og Oscar (5 år), og vi ble kjørt direkte til startpunktet. Det var overraskende dårlig skiltet og vi kjørte faktisk feil, så her skal jeg forklare veien:

Fra sentrum i Åndalsnes, følg Rv64 mot Isfjorden. Ta av til høyre opp mot ‘’Isfjorden’’ og ’’Liabygda’’ , FV 176. Ta av like etter til høyre opp mot Liabygda, FV 177. Følg Fv177 i cirka 1 kilometer, ta deretter av til høyre opp til Vengedalen/Venjesdalen og Liabygda. Følg så veien til parkeringsplassen oppe i Vengedalen v/ Venjedalssetra, den er vanskelig å misse med skilt, kart og startsed for turen. Man må passere en bom på veien som koster kr. 100 å passere.

Turen

Lengde: 10,3km
Høyde v/start: ca. 400m
Høyeste punkt: 1216m
Høyde v/slutt: nesten havnivå
Sesong: juni – oktober

Det var i slutten av juli og været var bra, og jeg forventet derfor at vi skulle gå i kø. Jeg vet ikke om vi var heldige eller om vi startet sent i forhold til andre (kl. 10:30, altså en stund etter at 2. shuttlebuss hadde ankommet), men vi møtte veldig få mennesker.

Turen kan deles i 4 etapper:

Fra Venjesdalssetra 400m til Halsakaret 1100m (eggen)
Stien er tydelig, godt skiltet, og det er mange høydemeter. Det er grønt, og utsikten er fin. Stedvis er det bygget sherpatrapper. I dette partiet er det mulig å etterfylle vannflasker.

Etterhvert flater det noe ut innover dalføret Hesteheia, men litt lenger inn i dalen brekker stien vestover og på nytt bratt opp mot selve ’’eggen’’. Stien videre går i lett ur, men samtidig er det tydelig hvor en skal gå.

Det er alltid spennende å nå toppen av en rygg og se hva som er på andre siden. Utsikten når man ankommer Halsaskaret er spektakulær! Her ble det naturlig å ta en matpause og nyte utsikten.

Fra Halsaskaret 1100m til Mjølvafjellet 1216moh (over eggen)
Denne etappen er rosinen i pølsa. 360 graders utsikt fra balkongplass til et drama hvor aktørene er de villeste fjellene i Norges land. Etter hvert som man beveger seg langs eggen opptrer de én etter én: Kongen, Dronningen, Romsdalshorn, Store Trolltind Store Venjestind. For ikke å snakke om Trollveggen med tanngarden av forrevne trolltinder. Som bakteppe skimtes Trollstigen, Molde by og Norskehavet.

Dette er turens luftigste etappe. Det er fortsatt ikke noe tvil om hvor veien går, stien er tydelig. Det er ganske flatt i starten, så er det et parti man må komme seg ned før det går ganske bratt opp en stund (klyving). Ruten går ganske nærme kanten flere steder, men de eksponerte/luftige partiene er sikret med jernstenger og kjetting. Det fungerer både som gjerde og gir deg noe godt å holde i. Dette synes både gutta og jeg var den morsomste delen av turen, men om du synes Besseggen er skummel – så er dette verre!

Veien videre er relativ flat på toppen mot turens høyeste punkt – Mjølvafjellet 1216m.

Fra Mjølvafjellet 1216m til Nesaksla 708m

Nedstigningen har begynt. Det er noe ur, men for det meste god sti og tydelig merking. Åkesvarden 1140m, Mjølvaskaret 1065m, Høgaksla 981m og Vikånøsa 755m passeres på traseen mot Nesaksla. Også her er det noen luftige partier langs eggen ned mot Nesaksla.

Fra Nesaksla 708m til Åndalsnes via Rampestreken.

Turens bratteste parti gjenstår, og nå bærer det ned i skogkledd li. Underlaget veksler mellom sherpatrapper, nakne fjellberg-partier og skogsgrunn. Det var knusktørt da vi gikk her, men jeg kan tenke meg at det blir gjørmete og glatt når det regner. Fra Rampestreken (537m) og ned er det mange flere mennesker på stien, cruiseturister etc.

Etter at vi hadde vært på Rampestreken og tatt de obligatoriske bildene var Oscar (5år) ganske sliten. Jeg tok ham derfor på skuldrene den siste biten ned. Han hadde sikkert greid å gå selv, men da fikk vi mulighet til å øke tempoet. Det var varmt og det fristet veldig med is i Åndalsnes, så Arthur og jeg småløp resten av stykket.

Oppsummering
Turen er kun 1 mil lang, men antall høydemeter (800 opp og 1200 ned) tar på. Jeg ser at Norsk Tindesenter opplyser at turen tar fra 5 – 8 timer. Vi brukte 6 timer.

Romsdalseggen var en skikkelig höjdäre, og anbefales på det varmeste! Barna synes også det var veldig kult. I likhet med meg satt de pris på utsikten, og klyvepartiene gjorde turen ekstra spennende. Men det er viktig å merke seg at man møter smale partier og at det er langt ned. Fall her er fatale, så vi hadde en prat før turen om at det ikke er lov med ‘’tull og tøys’’.

Overnatting
Her er det mange muligheter, blant annet telt, gjestehus (Villa Vengetind), campinghytte og hotell. Ettersom turen for vår del var veldig spontan og midt i høysesong, var mulighetene litt begrensede. Vi bodde på en campinghytte. Den lå ikke så sentralt, men det var barnevennlig og fungerte veldig bra – frister til gjentakelse!

 

 

Første nordmann på Denali

Erling Strøm ble i 1932 første nordmann til å bestige Denali. Fjellet, som tidligere het Mount McKinley, er beliggende i Alaska og er 6194 meter høyt. Her er fortellingen om bestigningen, publisert i dagsavisen Tidens Tegn (forløperen til VG) 28. januar 1933.

Det var høsten 1928 at jeg under en storviltjakt i Alaska fikk se Mount McKinley for første gang. En mek­tig snehette av så imponerende di­mensjoner at man ved første syn har vanskelig for å tro sine egne øine. Sitter man en klar dag på nordgående tog fra Seward til Fairbanks og har passert Talkitna stasjon, ser man i nordvest en vill forreven fjellkjede. Den kan nærmest sammenlignes med vårt eget Jotunheimen. Et lag av tette hvite skyer dekker kanskje de høieste toppene, og man begynner uvilkårlig å se efter, om ikke en og annen av dem stikker op gjennem skylaget. Da er det at øiet fester sig ved en stor hvit sky som synes å ligge langt bakom, og meget høiere enn de andre. Man ser og ser, og man undrer sig. Man vil nødig blamere sig ved å spørre medpassasje­rene. Men som man stirrer så tar skyen stadig fastere form, og tilslutt er der ingen tvil. Helt over alle andre fjell mot en gråblå himmel, sees Nordamerikas høieste topp. ”Denali” kalles den av indianerne. ”Den største” eller ”Den mektigste”. ”Denalis kone” kaller de den nærmeste nabo, Mount Foraker, en av Alaskas høieste, ennu ubestegne topper, som ligger noget i vest for McKinley og er 1000 meter lavere. Begge fjell kan regnes med til den såkalte Ala­ska Range, som er en fortsettelse av de øvrige Rocky Mountains.

McKinley utmerker sig fremfor allverdens andre fjell derved, at den hever sig frå et forholdsvis lavt platå direkte op til 6000 meter. Især på nordsiden er de fri for forposter. Fra Fairbanks, som ligger 200 km. lenger nord, virker den ennu dominerende, mens den i klart vær skal kunne sees fra steder langs Yukon som ligger optil 400 km. borte. Intet under at primitive folkeslag hadde respekt for Denali og tilla den allehånde merke­lige egenskaper. Hvad vilde ikke vi ha hatt av troll og huldre boende i en fjelltopp i Trøndelagen, som vi på klare dagen kunde se fra traktene omkring Oslo.

Med sin nordlige beliggenhet er McKinley naturligvis dekket av is og sne året rundt. Det var denne sneen som tiltalte mig. Seks tusen et hun­dre og sytti meter over havet med ski på bena, og utforbakke i alle ret­ninger, måtte være umaken verd. Fra høsten 1928 omgikkes jeg med planer om å forsøke å bestige McKinley på ski, ikke bare for turens skyld hadde jeg lyst, men også for i Amerika å slå et slag for skienes praktiske betydning. Den undervurderes gjerne derover, og ikke minst i Alaska, hvor indianernes tungvinte truger (snow-shoes) ennu er i almindelig bruk.

Det viste sig lettere sagt enn gjort å komme avsted. Selv hadde jeg ikke råd til å finansiere en ekspedisjon, men jeg kunde tenke mig å bestride en fjerdedel av utgiftene, hvis jeg kunde finne tre andre som vilde gjøre det samme. Så snakket jeg McKin­ley i tre år til mulige og umulige. Nogen hadde lyst, men ikke råd. Andre hadde råd, men ikke lyst. De få som hadde begge dele, var ikke ski­løpere.

Imidlertid leste jeg den ene tykke boken efter den annen om tidligere mere og mindre vellykkede forsøk på å bestige McKinley. Om de såkalte Parker-Brown ekspedisjoner forelig­ger en meget interessant bok, skrevet av Belmore Brown. Sammen med dr. Parker og andre gjorde han fire forsøk, og nådde siste gang til en høide av 6000 meter. De hadde bare 170 meter igjen da de måtte snu på grunn av uvær, og kom dermed for alltid til å opgi McKinley. Dette var i 1912. To år tidligere skal en svenske ved navn Peter Anderson, med tilnav­net ”the undestructable Swede”, ha vært næsten på toppen av den nordre pigg. Fjellet består nemlig av en nordre og en søndre pigg, med en står bre imellem. Oprinnelig trodde man at den nordre var den høieste av de to, inntil Anderson, som hadde måttet gå de siste 1000 meter alene efterat hele hans følge hadde gitt op, kom tilbake med den beskjed at den søndre pigg så ut til å være adskillig høiere.

Det blev altså den søndre pigg Parker-Brown tok sikte på under sitt siste forsøk, likesom det også blev denne, som den såkalte Hudson Stuck-ekspedisjon virkelig opnådde å bestige i 1913. Lederen Hudson Stuck var en eldre mann, som i sin bok gir det meste av æren til sine folk, især en halvblods Indianer ved navn Harper, hvem han tillegger næsten overmenneskelig utholdenhet. Ekspedisjo­nen brukte omkring 2 måneder på opstigningen. I hele 3 uker lå de værfast på den øvre bre, og ventet på en klar dag. Nettop som provian­ten holdt på å slippe op, fikk de det nødvendige klarvær en dag i begyn­nelsen av juni måned 1913, og var således de første til å bestige McKin­ley; også de eneste, inntil vi kom hele nitten år senere.

Hudson Stuck, som fant at temperaturen selv i juni måned kunde være ubehagelig lav, trodde at den i vinterhalvåret på grunn av fjellets høide og nordlige beliggenhet, kan­skje kunde gå lavere enn noget an­net sted på kloden. Han etterlot derfor et minimums termometer ved nogen bestemt angitte steder i 5000 meters høide, for det tilfelle at det engang senere i tiden vilde bli funnet og avlest. Det blev derfor litt av et historisk øieblikk, da vi den 2. mai 1932 høitidelig åpnet en uten værspist treeske, og avleste minus 73 grader celsius. Sikkerlig har det vært ennu koldere, for flottøren satt helt i kulen av termometret, og kun­de ikke komme lenger. Jeg tror Hudson Stuck hadde rett da han for­modet at toppen av McKinley var det koldeste sted på jorden, ihvertfall er en så lav temperatur ikke tidligere målt i naturen. Det var derfor synd at han ikke skulde opleve sitt termo­meter avlest.  Han døde i New York for et par år siden.

Som sagt var det ikke lett å komme avsted. Kombinasjonen tid, lyst, penge og skiløperferdighet er alt annet enn almindelig i Amerika. Imidlertid tok jeg endel andre både lange og strabasiøse skiturer i Vest-Kanada. På disse hadde jeg som of­test med mig en noget yngre, meget god venn fra Minneapolis ved navn Alfred Lindley. For ham nevnte jeg McKinley både en og to gange. Skjebnen vilde at han av andre grunner kom til Alaska ifjor sommer. Også han fikk se McKinley, og var fra det øieblikk ikke til å stagge. Selv behøvde jeg ikke lenger legge to pinner i kors. Før han igjen forlot Alaska hadde han praktisk talt ord­net det hele. Han satte sig i forbin­delse med den nuværende superintendant for McKinley National Park, Harry Liek, fant ut at denne selv gjerne vilde være med, likesom en av hans rangers Grant Pearson også hadde god lyst til å bli med.   Gjennem disse to kunde vi få nytte parkens samtlige hundesleder og hundespann stillet til disposisjon. Dette var av uvurderlig betydning. Det eneste aber var at disse to menn var dårlige skiløpere. Det fikk imidlertid gå som det kunde. Her var chansen, og vi hugg til med nebb og klør.

Den 26. mars innskibet jeg i Seattle med mitt private utstyr, samt åtte kasser skibskjeks som vi i fått anbefalt av admiral Byrd. Lindley var da reist en uke i forveien for å ha alt klart til jeg kom. Turen Seattle til Seward i Alaska regnes å ta 6 a 7 dage. Der går en båt i uken, likesom der går et tog hver uke Seward til Fairbanks. I fint vær kan båten greie det på 5 dage, til glede for ingen andre enn Sewards to hoteller, hvor man nødvendigvis må ta inn de to dage man venter på toget. Alaskabåten er noget for sig selv. Man føler sig næsten som man skulde være ombord i hurtigruten til Nord-Norge. Av de par hundre passasjerer snakker en stor prosent norsk eller svensk, eller engelsk med den især for svensker så lett kjennelig aksent. Der er flest mannfolk. Kraftige grovnevede karer, med værbidte ansikter som samtlige skal nordover til fisket begynner. Der tales, tenkes og drømmes kun laks. To måneder senere luktes den også. En hel bok kunde forresten skrives om laksen i Alaska, men hvis jeg bare forteller at en almindelig høigaffel er effektivt fangstredskap, så tror ikke folk mig allikevel.

Om enn båten er aldri så gemyttelig, kan den ikke sammenlignes med Alaskas eneste jernbane. De av passasjerene har man jo allerede vært sammen med ombord en hel uke. Togpersonalet blir man straks forestilt for, og efter et meget vennskapelig samvær nådde vi omsider McKinley Park stasjon, hvor vi skulde av. Der var rent folksomt på stasjonen, minst seks mann, for ikke langt fra stasjonen ligger ”Park Headquarters” hvor både bestyrer (superintendant) og skogvoktere holder til. Mount McKinley og omlig­gende distrikt er nemlig satt av til nasjonalpark. Næst efter Yellowstone Park er den Amerikas største, og får sikkert en gang i fremtiden sin store betydning som storviltets næst største privateiendom. Foreløbig er der så meget vilt i Alaska, at der liten forskjell er på bestanden innenfor og utenfor parkområdet.

Som avtalen var, hadde Lindley og Liek alt iorden til start næste mor­gen. Pearson var allerede dradd av sted med et lass, mens vi skulde bringe ytterligere to eller tre lass med oss. Det gjaldt nemlig ikke bare vårt eget utstyr og proviant. Merkelig nok var en annen ekspedi­sjon til McKinley planlagt omtrent samtidig med vår. Amerikas mest kjente fjellmann og tindebestiger Al­len Carpe skulde lede en ekspedisjon hvis formål det var å studere kos­miske stråler. Denne ekspedisjon blev endel forsinket, og for at deltagerne skulde kunne innvinne litt av den tapte tid, blev vi anmodet om å bringe dens instrumenter og utstyr forøvrig med oss så langt som hundene kunde gå, hvorved de selv kunde la sig fly inn med aeroplan, og derved tjene en ukes tid. Avtalen var at vi skulde nedlegge et depot for dem på den øverste ende av den lange bre, Muldrow Glacier. Dette arrangement kom indirekte til å for­årsake den sørgelige ulykke på McKinley i vår, som kostet to av eks­pedisjonens medlemmer livet.

Alfred Lindley, Harry Liek og jeg selv forlot McKinley Park stasjon den 4. april sammen med ytterligere to mann, som skulde bringe hundene tilbake. Karakteristisk for forhol­dene i Alaska er at begge disse var skandinaver. Den ene av svensk av­stamning, mens den annen var av gammel god Sogneslekt fra gården Rumohr i Lærdal. Vi hadde strå­lende vær og føre, og tilbakela de 150 km. til foten av McKinley på fire dage. En stor fordel var det at Grant Pearson var dradd i forveien, en god løipe (trail) er nemlig av ennu større betydning for hundeslede enn for skiløper. Landskapet lignet norsk høifjell. I dagboken leser jeg på 5. april: ”Flatt Finselandskap, litt skog i dalsenkningene.” En for­skjell fra norsk landskap var der som jeg skulde ønske vi her i Norge vilde bestemme oss til å utjevne: En rik­dom av vilt, som Norge neppe har sett på de siste 1000 år. Hvis jeg forteller at vi om nettene flere gange måtte ut og skremme ryper som kaglet rundt køieveggen så vi ikke fikk sove, lyder det sikkert svært ”amerikansk”. Vi så ikke bare hun­dreder, men tusener, kanskje tituse­ner av ryper på turen. Vi så hundre­der av Mountain Sheep. Et sted talte jeg 62 på en time. Vi så caribou, elg, ulv, og på hjemveien også et og an­net bjørnespor. Den var nettop da begynt å komme ut av hiet. Alt dette på frem- og tilbaketur, altså i løpet av 8 dage. På fjellet selv så vi in­tet liv.

Ved Copper Mountain, 3 dage fra jernbanen, benyttet vi oss av den siste lille tømmerkoie, og var i da følgende 5 uker henvist til våre to små telt, med soveposer, trang plass og sotende primusser. Den 4. dag om aftenen befant vi oss ved Cash Creek, hvor Grant Pearson var arrivert nogen dage i forveien, og hadde vår første teltcamp i full stand til innflytning. Denne kom vi til å kalle ”Base camp”. Den blev likesom utgangspunktet for den egentlige opstigning, hvor vi lot et ekstratelt bli stående, med både pro­viant og klær til bruk på tilbake­veien.

Turen herfra til topps kan deles i tre perioder. Først den nedre, ”Muldrow Glacier”, som bringer en op til 11,000 fots høide. Så den så­kalte Karstens Ridge, en skarp bratt egg, som må følges fra 11 til 15,000 fots høide. Til slutt den øvre bre el­ler Harper Glacier, som strekker sig op gjennem et dalføre mellem de to egentlige topper. Man holder sig omtrent midt på breen til vel 17,000 fots høide, etablerer der sin siste camp, og bestiger derfra en eller begge topper, eftersom vær og kref­ter tillater det.

På den første del, ”Muldrow Gla­cier”, brukte vi ikke mindre enn 10 dage, skjønt den tilbakelagte distanse neppe var mere enn 14 km. Dette skyldtes et uen­delig antall store og små sprekker, og vi måtte arbeide oss oppover i ganske små etapper. Først brøt vi løipe, uten sekker og alltid i taug. Rett som det var, var sprekkene for brede, og helt åpne. Det gjaldt å finne nogenlunde sterke ”snebroer” på det smalest mulige sted, for ikke å risikere å miste både hunder og sle­der, for ikke å si oss selv. Sprek­kene som i almindelighet går på tvers av en bre, gikk altså også på tvers av den retning vi skulde. Det kunde hende vi måtte helt innunder fjell­veggen på en av sidene for å komme over en sprekk, for så å måtte tvers over bræen for å greie den næste. Hvor breen svinget måtte vi i almindelighet holde oss til innersvingen ­hvor sprekkene blir smalest, men da alltid med fare for isras, som vi rett som det var kunde høre ovenfor eller nedenfor i dalen. For litt efter litt har Muldrow Glacier gravet sig en dyp dal mellem to høie fjellkammer. Rent uhyggelig var det å opdage hvor langt utover breen slike ras kunde nå. Somme steder lå digre blokker strødd tversover bræen.

I løpet av de 10 dage stiftet hver især av oss nøiere bekjentskap med sprekkene. Til en begynnelse var vi vettskremte hver gang sneen sviktet, men så lærte vi snart at vi kunde stole på tauget. På de 14 km. måtte vi krysset omkring 120 større og min­dre sprekker, tildels ikke uten fare for både liv og lemmer. Hundene fikk næsten verste Jobben.  Vi fire som skulde til topps, prøvde å spare litt på kreftene, mens vi ennu hadde hundehjelp. Vi visste jo at det for dem ikke skulde vare lenge før de kunde dra hjemover og være fri for. De var morsomme å arbeide med. Morsommere enn alle andre trekkdyr, fordi de er glad i å arbeide. I sprekkene datt de rett som det var. Hvor skiene bar oss over kunde de ofte gå igjennem. Lynsnart måtte da bremsen hugges i, eller sleden veltes, hvorved den blir urokkelig. Der hang de og slang i seletøiet, over kullsorte avgrunne. De som kunde gi lyd fra sig, undlot ikke på den aller tydeligste måte å si fra at situasjonen var ubehagelig. De andre hang halvkvalt av seletøiet, og måtte nøie sig med sprelling. Men når vi så fikk dem fisket op igjen, var de like villige til å ta chansen på næste sprekk. Hele dagen kan de holde det gående på to tørfisk og et stykke talg. Om natten ligger de rullet op i et hull i sneen, og liker sig da godt, især hvis de sner ned, og der ikke er isbræ under. Er der is under blir det likeså vanskelig å holde sig varm for dem som for oss. Vann får de aldri, men er henvist til å spise sne hele vinteren, enten de nu er på langtur eller ikke. Man får respekt for menneskets iherdigste og mest tro­faste medhjelper, på en slik tur.

Den 18. april nådde vi med alt vårt habengut den øvre end av Mul­drow Glacier. Det var her Carpes depot skulde nedlegges, likesom det var her vi næste dag så farvel til våre to hundekjørere. Det var næ­sten trist å se dem forsvinne, og rart og stille blev det, for litt leven holder jo atten kraftige, ikke egentlig velopdragne bikkjer. Vi som var igjen følte oss plutselig temmelig små, i en natur hvis overveldende mektighet vi inntil da ikke hadde fått tid til å legge merke til: En kold, død, hvit, for de fleste mennesker litet innby­dende verden, i hvilken vi kom til å tilbringe nogen uker, fulle av både slit og farer, men også fulle av oplevelser.

Det var med lettet hjerte at vi den 19. april kunde forlate Muldrow Glacier på vår tur mot toppen av McKinley. Ti dagers ustanselige fa­rer for sprekker og ras var begynt å ta på nervene. Vi var nu vel 11,000 fot (3300 m.) over havet, og altså litt over halvveis, ihvertfall hvad høiden angikk. Selv om den berømte egg ”Karstens Ridge” som lå foran oss så alt annet enn innbydende ut, var vi glad over å få en forandring. Fra ”campen” kunde vi få et godt inn­trykk av denne kjempemessige ”Besseggen”. Den viste sig å være fort­settelsen av en fjellkjede vi hadde hatt på venstre hånd op hele Muldrow Glacier. Nettop her ved breens øvre ende blev kjeden lavere og dannet et litet pass, som det gjaldt for oss å komme op på. Derfra steg den igjen brattere og brattere, idet den formet eggen, og blev tilslutt borte fire tu­sen fot høiere op. Hvad tidligere ekspedisjoner hadde skrevet om eg­gen var litet opmuntrende. Hudson Stuck hadde brukt 19 dager på de 4 tusen fot, og Belmore Brown skri­ver om 60 graders vinkler både her og der.

Vi fikk snart føle at hundene hit­til hadde gjort størstedelen av arbei­det, likesom vi begynte å merke at vi kom høiere tilværs. Det var umulig for oss å bevege sig fort, og det lønnet sig ikke å ta for tunge sekker. Resultatet blev mange turer op og ned. Heri ligger grunnen til at nå så uforholdmessig lang tid går med. Man bestiger ikke fjellet en, men fem eller seks gange. Hvis man enda kunde regne med pent vær, i stedet for å måtte for­berede sig på både 2 og 8 ukers storm. Vi tok for eksempel med oss 2 tyveliters bensinkanner, hvorav den ene ligger uåpnet deroppe den dag idag. Ellers hadde vi masser av pro­viant av forskjellig slags. To primusser, nogen kokekar, soveposer, telt, isøkser, ski og staver. Et 40 meter langt klatretaug til bruk på den øvre bre, var næsten en bør for sig.  Alt måtte bæres op Karstens Ridge.

Dertil viste eggen sig å være enten rett og slett is, eller av så hårdblåst sne at vi selv med digre brodder (crampons) ikke turde ta chansen på å gå op uten hugne trin å trå i.

Pearson og jeg kom til å bli de offisielle trinhuggere. Vi hadde liten eller ingen følelse av svimmelhet, mens det for de to andre var umulig å stå opreist ihvertfall de første da­gene. Især følte Harry Liek sig ilde tilmote. Han var dessuten den av oss som var i minst god kondisjon, så vi gjorde ham til ekspedisjonens kokk, så han derved slapp en stor del av bæringen.

Efter to dagers trutt arbeide flyt­tet vi campen op til en liten avsats på eggen, hvor vi såvidt kunde grave ut to skikkelige teltplasser. Dette blev vår eiendommeligste camp. På nordsiden hadde vi et fall på 600 m. ned til Muldrow Glacier hvor vi kom fra. På sydsiden hadde vi mere enn 1200 meters fall til en annen bre som nu var kommet tilsyne. Utsikten fra denne camp skal vi aldri glemme. Især mot sydøst, så vi utover et fjell-landskap så bratt, vilt og forrevet som kanskje intet annet i verden. Et mylder av tinder, ukjente og navn­løse. Milelange breer i dype trange daler. Forsøkte vi å følge løpet av en enkelt av dem, blev den borte mellem bratte fjell lenge før vi fant rede på hvor den egentlig tok veien. En aften fikk vi se dette i skjæret av en purpurrød solnedgang. Tankene gikk uvilkårlig sydover mot Grand Canyon i Arizona. Men dette ikke kunde sies å være like storslagent.

De to tredjedele som ennu var igjen av Karstens Ridge vilde ta oss adskillige vanskeligheter. Her gikk eggen ofte over til ren blå is. Pearson og jeg hugget trin fra den lyse morgen til sen aften. Når vi så våknet neste morgen var samtlige trin igjenblåst, og måtte først graves ut før vi kunde komme videre. Tyn­nere og tynnere blev jo også luften. Vi nærmet oss nu 15,000 fots høide, og kunde merke forskjell på pusten fra dag til dag. Lindley blev etter­hvert mindre plaget av svimmelhet, og blev til god hjelp, mens Liek al­dri blev helt fortrolig med Karstens Rigde. På de bratteste steder var den ikke til å spøke med. Som oftest var den så smal at vi hugget trin for venstrefot på venstre side av eggen, og for høire fot på høire side. Når dertil kom en stigning på 45 grader, med nu over 1000 meters fall til en side, og 1600 til den annen, og ingen chanse til å få stanset hvis man skulde gli, så har jeg all respekt for Liek, som på tross av svimmelhet greide sig som han gjorde.

Alt i alt brukte vi 10 dage på eggen. Den siste dag blev særdeles slitsom, og da vi måtte slå opp telter i mørkningen kom vi for første gang på turen til å velge en dårlig, altfor utsatt plass. Ikke før var vi kommet i posene, så blåste det op så vi måtte holde oss våkne hele natten for passe på teltene. Den følgende dag gikk derfor med til å flytte camp, nogen hundre meter innpå Harpers Glacier, i ly av en diger isblokk. Denne dag var det at vi fra et litet fremspringende punkt, en skulder øverst på Karstens Rigde, kunde se to små telter dypt nede på Muldrow Glacier, nettop der hvor vi hadde hatt vår camp. I kikkert kunde vi også se to menn bevege sig omkring teltene. Carpes ekspedisjon var kom­met. De holdt nok nu på med sine observasjoner.

Det var også denne dag, den 29. april, at vi fant det tidligere omtalte termometer. I nitten år hadde det ligget der, og en eller an­nen gang i løpet av den tid registrert den lavest temperatur som noensinne er målt i naturen, nemlig minus 73 gr. celsius.

Nettopp som vi den følgende dag hadde vært på vår første tur opover Harper Glacier og var kommet ned til campen igjen, hadde vi en oplevelse som jeg tør si er en av de aller sjeldneste. Vi hørte plutselig duren av et aeroplan ganske tydelig, som om den kom fra vår umiddelbare nær­het. Vi stirret og stirret op i luften som man jo i almindelighet gjør efter et aeroplan, men kunde ikke få øie på det. Så slo den tanke oss at flyveren kanskje på bestilling var kom­met inn for å slippe ned proviant til Carpe. Med all den fart vi formådde å sette op, kom vi oss ut på vårt utsiktssted, hvorfra vi kunde se ned på Muldrow Glacier. Herfra hørte vi duren av motoren ennu meget tyde­ligere, men det var ikke før Liek fikk frem kikkerten sin at vi fikk øie på en liten tingest som nærmest lignet en øiestikker, og så ut til å kretse rundt teltene dypt der nede. Her satt vi altså 4500 fot høiere og så rett ned på et aeroplan som fløi hele 11,500 fot over havets overflate. Den situa­sjon kommer få mennesker til å opleve. Vi så ham snart vende nesen nordøstover igjen og forsvinne. 2 ti­mer senere vilde han være i Fairbanks. Oss vilde turen i beste fall ta 2 uker.

Harper Glacier, som vi nu var på og skulde følge til en høide av 17,000 fot, var en skuffelse for så vidt som vi i ti dage møisommelig hadde dradd på 4 par ski som det viste sig at vi ikke kunde bruke. Breen var altfor hard og småskavlet. Jeg, som hadde satt mig i hodet at dette skulde være en skitur, brukte dem til 16,000 fots høide, men måtte da opgi det som håpløst. Bortsett fra skavlene var breen god å gå på, og hadde langt færre sprekker enn Muldrow. Vanskeligheten var nu ene og alene den fortynnede luft. Oxygenbeholdere hadde for vårt vedkommende aldri vært på tale, da vi bare skulde 20,300 fot tilværs, og visste at man i Hima­laya har nådd 24,000 fot uten kje­miske hjelpemidler. Nogen storflying blev det imidlertid ikke. For en tid kunde vi gå 40 skritt ad gan­gen, men måtte ved 16,000 fot kutte ned til 30 langsomme skritt. Innimellem stod vi så og pustet i et len­gere tidsrum enn vi hadde beveget oss, men måtte passe på å komme avgårde igjen før vi begynte å fryse. På denne øvre del av turen hadde vi nemlig mellem 20 og 30 kuldegrader. Vi var en måned tidligere ute enn nogen av de foregående ekspedisjoner, og hadde derfor gjennemgående la­vere temperatur. Mange trodde vi gjorde feil i å starte så tidlig, man det viste sig snart at vi tvert om var i siste liten.

I 17,000 fots høide anla vi vår sy­vende og siste camp. Herfra mente vi å kunne bestige de respektive top­per hver på en dag. Det var her at Hudson Stuck 19 år tidligere hadde ligget værfast i hele 3 uker. Skulde vi ennu ha hellet med oss og få en eller flere dages klart vintervær, el­ler skulde vi som de andre overraskes av storm fra syd, som i mai måned gjerne bringer mildere vær, men også sne og tåke over McKinley.

Det var med en viss spenning og fulle av forhåpninger, at vi krøp i po­sene om aftenen den 6. mai. Vi hadde ikke vanskelig for å sove, tvert om. Men vi var nu så høit oppe at vi for eksempel blev anpustne av i snu oss i posene. De aller minste bevegelser var store anstrengelser. Vi spiste li­tet, nærmest fordi det var for an­strengende å åpne hermetikkbokser og pumpe press på primussen. Ko­kende vann var der ikke varmere enn at vi kunde stikke fingrene i det, og havregrøten, som var det vi likte best, måtte koke i minst 4 gange så lang tid som ved havets overflate.

Den 7. mai oprant med strålende klart, koldt og stille vær. Omennskjønt vi hadde proviant for mere enn 14 dage med oss, og god lyst til å hvile en dag før vi tok den siste hårde tørn, så turde vi ikke la chansen gå fra oss. Utstyret med hver vår isøks, brodder, alle de klær vi eiet, fo­tografiapparater og nogen rosiner, gav vi oss ivei kl. 9 om morgenen. Vi begynte med våre vanlige 30 skritt, men var ikke kommet mange meter over campen før vi måtte slå av til 25. Vi blev gjerne stående opreist og hvile, for det var for anstrengende å reise sig igjen efter å ha sittet. Efter hver hvil var vi friske som fi­sker, og kunde nyte både tilværelsen og utsikten i fullt mål. De første 10 skritt gikk fint. Ved det 15de skritt begynte vi å tvile på at vi kunde greie alle 25. De siste 5 skritt var en pine, og vi var komplett utkjørte før vi greide å bli varme. I de mange bø­ker jeg har lest om denne slags be­stigninger har jeg alltid trodd at dette med tynn luft og dårlig pust var litt av en overdrivelse. For å klarlegge hvilken sørgelig virkelighet det her dreiet sig om, må jeg gjengi en liten betegnende episode. Henimot top­pen gikk min ene crampon løs fordi en hempe røk. Jeg hadde litt plun­der med å få den på igjen, og bad de andre om å gå videre når det passet dem. Da jeg var ferdig, hadde de fått ca. 60 meters forsprang. For å ta dem igjen la jeg på fra 25 til 30 skritt, men måtte straks slå av til 29. Efter bare 3 etapper måtte jeg gå ned til 28 skritt, men selv ikke det greide jeg å holde. Med 27 skritt mot deres 25 gjenvant jeg de tapte 60 meter på to timer. Dette var vel å merke i en høide av 20,000 fot, og alt­så henimot 5000 fot høiere enn Mont Blanc.

8 timer tok opstigningen. Kl. 5 om ettermiddagen den 7. mai stod vi på toppen. Jeg vet intet i denne ver­den som tilfredsstiller mig mere enn å nå toppen av et fjell. Jo vanskeligere eller slitsommere opstigningen har vært, desto større er tilfredsstillelsen. I fire år hadde jeg ønsket mig avsted på denne turen, og i vel fire uker hadde vi slitt oss frem praktisk talt tomme for tomme. I dette ene­ste øieblikk fikk vi belønning for alt sammen. Hvori belønningen egentlig ligger vet jeg næsten ikke selv, men jeg tror det er i bevisstheten om vir­kelig å ha nådd et mål.

Om utsikten fra Nordamerikas høieste punkt er der litet å si. Man er simpelthen for høit oppe. Alt om­kringliggende ser nu næsten flatt ut. Bare Mount Foraker lå der mørk og mystisk med skarpe konturer mot en strålende solnedgang. Vi forsøkte å ta nogen fotografier, men måtte snart opgi det. I bare 4 minutter hadde jeg vatten av hendene, og frøs på den tid fem fingertupper i en så sterk grad, at de efter først å ha vært hvite, nogen uker senere blev helt sorte, og falt tilslutt av, med negler og alt. Først nu, et halvt år senere, begynner de igjen å se skikkelige ut.

Vi var enige om at 30 graders kulde heroppe, var å sammenligne med 50 grader lavere ned. Hjertet har kanskje vanskeligere for å holde blodet i hurtig nok omløp. Efter et kvarters tid frøs vi tilstrekkelig til å begynne nedstigningen, og det på tross av at vi var godt klædd. Tre hele lag tykt ullundertøi. Et par knebukser, med lange blå skibukser utenpå. Tre tykke sweatere, hvorav en var islender av varmeste sort. Dun-lerrettsanorakk og lang bukse utenpå det hele. Store ulveskinnsvotter. Fire par strømper og to par raggsokker inni lappesko – (skaller), med gress i bunnen. Takket være jernbrodder, som syntes å trekke kul­den rett op av isen, så frøs vi tross alt tærne i samme grad som fingrene.

Nedstigningen gikk i en fart. Mer­kelig nok bortfaller da vanskeligheten med å puste. Man kan løpe ned der hvor man har måttet krype op. Ved en liten gruppe stener som stikker frem av sneen bare 300 fot under toppen, efterlot vi en liten spesielt laget metalltube, inneholdende papirblokk og vedheftet blyant. Hvorfor vi på for­hånd ikke hadde skrevet våre navner på blokken er mig aldeles ufattelig. Kanskje vi ikke vilde foregripe begi­venhetenes gang. Som det nu var, stod vi der og plundret med for­frosne fingre. Samtlige navne blev helt uleselige, men da de meste som kommer får mer enn nok med å skri­ve sine egne navn, kan det forsåvidt være ett fett med skjønnskriften.

Lindley og jeg var nettop iferd med å plassere tuben i en kløft av en stor sten, da Pearson med ett blev borte for oss. Han pleide alltid å få hast­verk når han begynte å fryse, og vi skjønte ikke at noget galt var hendt, for vi næste øieblikk så ham stå og vifte langt nede på en flate, ca. 800 fot under oss. På et stykke is, like nedenfor stenen, hadde han mistet fotfestet, og rutchet utfor. Isøks, brodder, ryggsekk, lue og vatter, hadde han mistet på veien, og da vi se­nere kom ned til ham, viste det sig at nesen og det ene øret var så godt som borte det også. At den skarpe enden av isøksen var gått næsten tvers gjennom underarmen på ham, opdaget han først næste morgen. Pearson hadde ord på sig i Alaska for å være en hardhaus, og jeg tør si at jeg aldri har truffet hans like. Blodig og opskrubbet som han var, med et ansikt så ophovnet at han bare kun­de se på ett øie, og lite nok på det, diltet han efter som om intet var hendt. Inntil vi nådde Camp kl. 9 om aftenen. Den forpleining han da kun­de få var langt fra 1. klasses. Vi smel­tet nok sne til å vaske blodet av an­siktet hans. Ellers var vi for slitne til å spise, så vi drakk en varm rumtoddy og krøp i posene, uendelig takknemmelige over å ha oplevet en klar dag på toppen av McKinley.

Næste morgen var ingen av oss særlig høie i hatten. Især stod det dårlig til med Harry Liek. Han had­de vært nær ved å besvime flere gan­ge på nedturen om aftenen, og treng­te nu en hviledag. Likeså var det nød­vendig for Pearson å ta tid til å se efter hvor han egentlig hadde slått sig. Han fant da det stygge sår i underarmen som måtte forbindes så godt vi kunde greie det. Dagen var klar og fin som den foregående. Mot aften var vi kommet oss til de gra­der at vi turde tenke på eventuell bestigning av den nordre pigg den følgende dag. Vi hadde planlagt å forsøke begge topper hvis været tillot det. Der var litt diskusjon om hvor­vidt vi ikke burde slutte mens leken var god, men vi fremholdt at vi foreløbig ikke har utrettet mer enn våre forgjengere, og at vi, hvis været holdt sig, ihvertfall burde gjøre et forsøk.

Avtalen blev at vi næste morgen skulde la værguderne bestemme for oss. Så oprandt den 9. mai med like strålende vær som de to foregående dage. Turen til toppen av den nordre pigg blev en nøiaktig repitisjon av den foregående. Vel 8 timer op, og ca. 3½ time ned. Den lille høideforskjell på 300 fot var umerkbar. Dette var en første-bestigning, og vi var de eneste som hadde vært på begge topper av McKinley.

Da vi så våknet tidlig om morgenen 10. mai slet vinden i teltene. Utenfor snedde det, men hvad gjorde det oss. Med god samvittighet kunde vi pakke sammen og dra vår vei. Fort gikk det ikke, da hver eneste liten beve­gelse fremdeles var en anstrengelse. Et av teltene lot vi ligge igjen. Om­trent 1½ kanne bensin, proviant for minst 10 dage, og alt annet vi kunde tenke oss å undvære på nedturen, lot vi bli liggende. Klokken 12 hadde vi 4 tunge sekker ferdigpakket. For si­ste gang benyttet vi vår lille spiralvekt. Vi hadde nemlig gjort oss til regel å dele likt så godt det lot sig gjøre. Med 32 kg. hver på ryggen sa vi farvel til vår høieste teltplass. Mon om nogen av oss igjen skulde opleve å slå telt 17,000 fot over havet, og hvor vilde det da bli, for på McKinley går man neppe to gange. Nedover Harper Glacier gikk det i en fei. Vi hadde vinden i ryggen, og mer sprang enn gikk. De styggeste sprekkene had­de vi merket med skiene som vi ikke fant bedre anvendelse for. På 3 timer var vi nede ved vår gamle telt­plass under isblokken. Her hadde vi noe film og andre småting bortgjemt som måtte finnes frem i en fart. Pla­nen var nemlig å nå Muldow Glacier samme dag. Der hadde vi tenkt å hvile over en dag sammen med Carpe og hans følge. Ved 4-tiden om eftermiddagen tok vi eggen fatt. Det blå­ste fremdeles og snedde nokså tett. Vi så snart at eggen kom til å ta lenger tid enn vi hadde tenkt. Dette spilte mindre rolle, da det mot midten av mai i Alaska likesom hos oss er lyst nok til å ferdes ute om natten. Hvis ikke våre spor for størstepar­ten hadde fulgt eggen nøiaktig, vilde vi ha hatt vanskelig for å finne dem. De var, som vi hadde ventet, helt igjenblåst, så hvert eneste trin måtte graves ut igjen. Hvad vi ikke riktig hadde regnet med var at dette arbei­de var umåtelig meget vanskeligere nedover bakke enn opover. Med tung sekk på ryggen var det umulig. Vi fikk istand et system, hvorved vi avløste hverandre med bestemte mellemrum. Idet en mann overgav spa­den efter å ha gravet ut sitt antall trin, grov han et hull ved siden til næste manns sekk, mens han selv gikk tilbake efter sin egen. Antall hul­ler som skulde graves, bestemte vi i forhold til den enkeltes styrke og utholdenhet, som vi nu kjente nokså godt. I vår glede over å være på nedvei, hadde vi lett for å ta for store chanser. Lindley gled engang stygt, men blev liggende på maven tvers over eggen. Natten både kom og gikk, og vi var fremdeles på Karstens Ridge. Først klokken 6 om morgenen nådde vi ned til Muldrow Glacier. Vi kunde ikke komme til Carpes telter fort nok, for å få en prat som vi så lenge hadde gledet oss til.

Det er mig helt umulig å beskrive hvilket inntrykk det gjorde på oss å finne teltene tomme. Slitne som vi var blitt efter 18 timers stadig an­strengelse og nerveanspennelse, må jeg tilstå at det i nogen minutter gikk helt rundt for oss. Alle mulige tanker strømmet gjennem hodet. At der var noget galt på ferde, visste vi med en eneste gang. Et tykt lag nysne dek­ket alle spor omkring teltene. Alt tydet på at ingen hadde vært der på flere dage. Vår første tanke gjaldt eg­gen, hvor vi nettop selv hadde tilbragt de siste 14 timer i intens spenning. Hadde disse menn også villet forsøke å gå op, kanskje gått i tau, og så en glidd utfor og trukket de andre med sig? Kunde vi i så fall ha unngått å se hvor dette var hendt? Det for­bauset oss å finne bare to soveposer. Vi hadde ventet å finne 4 eller 5 mann. Så fant vi snart de to menns dagbøker. Den ene tilhørende Allen Carpe, lederen. Den annen, mer utfør­lig skrevet og tilhørende Theodor Ko­ven. Av disse fremgikk det at de to menn var bragt ut til Muldrow med aeroplan fra Fairbanks vel en uke tidligere, at de hadde fulgt vår ”trail” op breen, funnet depotet, og begynt å ta sine observasjoner. Den 7. hadde de skrevet i dagbøkene for siste gang. De var da bekymret over at ekspedi­sjonens tre andre medlemmer, som ikke hadde kunnet starte samtidig ennu ikke hadde vist sig. Av bøkene kunde vi slutte at de to menn var gått nedover breen for å møte sine tre venner. Dermed blev vi litt beroliget.

Der var håp om at de var nådd ned til sine kamerater, og var i live, om ennskjønt vi ennu syntes det var rart at de ikke hadde tatt med sig sine soveposer. Slik som det så ut i teltene tydet alt på at de hadde ventet å være tilbake samme aften. Ro på oss til å hvile fikk vi ikke. Ikke heller tok vi tid til å smelte sne og begyn­ne å koke. Vi spiste litt knekkebrød med smør og syltetøi på, og gav oss hurtigst mulig i vei nedover. Det skul­de ikke bli lett å holde veien. Det viste sig å ha kommet mellem 8 og 10 tommer sne, og våre spor var helt borte. Hele ti dage hadde vi imidler­tid tilbragt på breen på opvei og var blitt godt kjent. Av og til så vi an­tydning til gamle skispor. Disse fulgte ikke nøiaktig den vei vi var kommet op. Dette skremte oss igjen. Vi kunde se at de to menn ikke var sikre på veien. Vi visste at de var gått nedover uten tau, for vi hadde funnet tauet deres, og det var lite sannsynlig at de hadde to. Tau er dessuten av liten hjelp når man bare er to. Kun­de de allikevel ha greiet sig? Alle mulige tanker løp gjennem hodene på oss. Hadde vi gjort dem en bjørnetje­neste ved å bringe deres instrumen­ter og utstyr med oss til den øverste ende av Muldrow Glacier. For oss hadde det vært nødvendig å gå op og ned mange gange. Vi lærte breen å kjenne, så vi kunde ha gått den i blinde. For dem blev det for lettvint. De hadde fulgt våre spor og gått op på nogen timer det stykke vi brukte ti dage på, og naturligvis lagt mindre merke til detaljer.

Som vi forsiktig fulgte vår gamle vei nedover uten å kunne se spor av den, og var kommet 4 km. nedenfor campen, fikk vi se en liten mørk flekk i sneen et stykke ute til venstre. Vi stanset og så på hverandre. Ingen av oss sa et ord. Ingen av oss var i tvil. Selv gikk jeg først i tauet og svingte langsomt ut til venstre. Kom­met helt borttil blev vi stående igjen. Der foran oss med ansiktet vendt nedad lå liket av en mann. Det var Theodore Koven. Han var delvis nedsnedd og så ut til å ha ligget der i flere dage. Et sår i hodet og et stygt sår på leggen, viste at han var falt i en sprekk. Ski hadde han ikke på sig. Vi antok at disse var brukket i fallet, at han så hadde vært istand til å klatre ut, men på grunn av blodtap og utmattelse forøvrig, ikke hadde greid sig svært lenge. Vi kunde bare delvis følge hans spor, men så at de kom fra en meget farlig del av breen.

For å se om vi muligens også kunde bli klar over Carpes skjebne, fulg­te vi sporene inn blandt et mylder av store sprekker. Her og der så vi også en tydning av skispor. Alle var de praktisk talt utslettet efter de siste dages snefall, så hvad som egentlig var hendt, kunde vi umulig få rede på. Hvor enn Carpe befant sig, visste vi at han ikke var i live. Sannsynligst lå han i en av de tyve-tredve sprekker i vår umiddelbare nærhet. De var alle umåtelig dype, delvis av slike dimensjoner at hele jernbanetog kunde forsvinne i dem, Efter ca. 1 times forsiktig undersøkelse av breen på dette sted, opgav vi alt håp om å finne ham.

Vår næste tanke var å bringe Kovens lik med oss til den del av breen hvor et aeroplan kunde lande. Den eneste mulige måte var å gå tilbake til campen efter en liten slede som hundekjørerne hadde latt ligge igjen.  Mens Liek og Pearson blev sittende igjen og vente, gikk Lindley og jeg efter sleden. Det blev en lang time å vente. Kommet ned igjen, tullet vi Koven inn i det telt vi fremdele had­de med oss, og bandt ham på sleden med vårt eget tau, da der intet annet fantes. Den ene tauende fikk jeg for­an til å trekke i, mens Lindley fikk den annen bak sleden til å holde igjen med. Vi var begge på ski, mens Pear­son og Liek nu kom efter på truger. De torde ikke bruke ski, når vi nu ikke kunde ha tau på. Hele manøveren var litt risikabel, men noget måtte jo gjøres. Vi var neppe kommet to hun­dre meter avgårde, før Pearson, som var nr. 2 i rekken, plutselig forsvant. Et rundt hull i sneen mellem oss og Liek var alt vi kunde se. Vi begynte straks å rope, men fikk først intet svar. For Harry Liek ble forskrek­kelsen nesten mer enn han tålte. Han blev helt overnervøs og ubrukelig på resten av turen. Med godt tak i tauet gikk Lindley ut til kanten av sprekken og ropte igjen. Fra jordens inderste indre hørte han så en stemme som svarte at han var ”allright”, men han måtte ha tau. Atter en times tid gikk med til å få først sekken, så mannen op igjen. Han var falt 40 fot rett ned, men i en smal sprekk, hvor ryggsek­ken blev for bred så den holdt igjen på sidene og saktnet farten. Han brakk trugene helt i filler, men slo sig ellers ikke.

Det var klart at vi under disse omstendigheter måtte la Koven ligge hvor han nu lå. Vi trengte tauet til eget bruk, og torde ikke ta flere chanser. Sleden satte vi på ende som et merke der hvor vi forlot ham. En­nu hadde vi ca. 10 km. igjen av breen, med mer enn 100 sprekker som vi visste om fra opturen, og minst like så mange som vi ikke tidligere hadde opdaget. Dertil en uhyggelig visshet om at det gjaldt livet å følge en løipe som vi absolutt ikke kunde se.

Situasjonen var ikke morsom. Har­ry Liek var ubrukelig. Grant Pearson så nervøs og opskaket at han ikke var i stand til å tenke klart. Alfred Lindley fremdeles i åndelig vigør, men av naturen blottet for almindelig ori­enteringsevne. Jeg selv også så sliten og nær nullpunktet, som man vel kan komme og fremdeles ha alle sine san­ser i behold. Det var nu nemlig 30 timer siden vi hadde startet den fore­gående morgen. Ennu tok det oss 9 timer å komme over breen. Jeg tør trygt si de verste 9 timer jeg noensinne har oplevet. Jeg fikk æren for at vi i det hele tatt greide oss den kvelden på Muldrow Glacier.

Klokken 3 om morgenen (den 8. dag) nådde vi Mc. Gonnigal Pass, det sted hvor vi kunde forlate breen. Her fant vi den annen del av Carpes eks­pedisjon. En mann var syk. Dette var grunnen til forsinkelsen. Den annen var der for å passe den syke. Den tredje var på vandring i villmarken for å finne en hytte med telefon, så han kunde ringe til Fairbanks efter aeroplan for den syke. Den tredje hadde vært borte i 4 dage, og var antagelig gått sig vill, men var forsåvidt ikke i fare som han var nede i lavlandet hvor der fantes ryper i massevis og nok av ved. Selv uten børse regnet man med at han kunde kverke nok ryper til eget bruk. Vi lovet å sende aeroplan ut så fort som mulig, og da dette kom nogen dage senere, var mannen kommet tilbake til de to andre. Hadde vi nu hatt telt med, og ikke brukt det på annen måte, vilde vi sikkert slått leir her. Som det var, gikk vi videre til vår oprinnelige ”Base camp”, bare en norsk mil lenger nede, hvor vi hadde telt stående, proviant i massevis, ophuggen ved og alt i orden.

Denne camp nådde vi klokken 5 morgen den 3. dag. Vi hadde da holdt det gående i 41 timer med 32 kg. hver på ryggen, og bare spist ett lite måltid. Tross alt tror jeg den men­tale påkjenning hadde vært verre enn den fysiske. Liek og Lindley falt om på gulvet i teltet, og sovnet næsten før de fikk sekkene av ryggen. Pearson derimot begynte å koke. Østerssuppe og varme pølser var efter hans mening ikke noe for flott efter 41 slitsomme timer. Mine siste krefter gikk med til å oparbeide en interesse for pølser på dette tidspunkt. Hadde jeg holdt følge med Pearson hittil, så kunde jeg ikke gi mig i den 42. time. Da maten var ferdig, vekket vi de andre. Vi spiste godt, men sa lite. Så la vi oss, og vi sov godt.

Klokken 5 om ettermiddagen, altså 10 timer senere, våknet vi igjen og var sultne. Kunde jeg bare beskrive de to timer vi da var våkne. Solen skulde nettop til å gå ned. Aftenen var klar og stille. Der var vår i luf­ten. Enkelte bare rabber her og der, og ryper som kaglet overalt. Det var som om vi skulde begynne et nytt liv, med bare sommer og sol, og som om de siste netter og dage var slut­ten på alt hårdt, koldt og trist i den­ne verden. Aldri hadde vi følt oss så lykkelige over å være i live.


Faktaboks:

 

Erling Strøm

Erling Strøm ble født 26. august 1897 i den norske fjellheimen. Han tilbragte sine første åtte år over tregrensen, hvor vinteren varte i syv-åtte måneder. (Hans far var ingeniør og jobbet med oppføring av tuneller.) Erling fikk sine første par ski som to-åring, og vant sine første medaljer i skihopp som 10-åring, i 1907, i juniorkonkurranser i Osloområdet. I 1916, da han var 19 år, konkurrerte han på høyeste nivå, og fikk de neste fire årene en rekke førsteplasser på merittlisten. Han representerte Norge under ‘’Nordiska Spelen,’’ forløperen til vinter-OL, og hoppet selvsagt i Holmenkollen. I 1918 tjenestegjorde han i Kongens Garde, og var én av skiinstruktørene som lærte Kronprins Olav å gå på ski.
               Erling reiste til Amerika i mars 1919, hvor han jobbet som cowboy (kveggjeter) i Arizona. På grunn av allergi mot høy måtte han etter hvert gi opp ranch-livet, og han reiste til Colorado for å besøke en venn som var ingeniør. Her oppdaget han skihoppernes Mekka. Han fikk lånt et par ski, og meldte seg samme dag på en hoppkonkurranse, som han vant. Like etter ble han Colorado State Champion, og året etter vant han samme tittel i langrenn. I 1927 vant han kombinert og ble Western Champion. Samme år utførte han, sammen med flere andre skandinaver, skibestigning av Longs Peak 4346m, noe ingen hadde gjort tidligere. Høsten 1927 ble han spurt om å være skiinstruktør ved Lake Placid. Der tilbragte han 11 sesonger, og var med på å øke interessen for alpint i Amerika.
               Etter hvert begynte han å arrangere vår-skiturer til Mt. Assiniboine i Kandiske Rocky Mountains, og opprettet skiskole der, i Stowe, og i Vermont. I 1931 gikk han sammen med Alfred Lindley 400km på ski gjennom Kanadiske Rocky Mountains for en vinterbestigning av ‘’The Columbian ice fields’’ (stor isbre).
               I 1932 ledet han den første skibestigningen av Mount McKinley, sammen med Lindley og to Alaskabeboere; Grant Pearson and Harry Leek.
               I 1972 ble Erling Strøm valgt inn til U.S. National Ski Hall of Fame.

Første nordmann til topps på Annapurna

Da Håkon Åsvang og teamet ankom basecamp i slutten av mars var det mye vind. Likevel tok det ikke lang tid før Sherpaene fikk etablert ruten opp til camp 2. Allerede 7. april sov Håkon og lagkamerat Rupert i camp 1, etterfulgt av to netter i camp 2. Deretter bar det ned igjen til basecamp for restitusjon og vente på et værvindu.

Ruten de klatret er en variant av Dutch Rib. 19. april var planen å klatre direkte fra basecamp til camp 2, sove der og så klatre den veldig eksponerte Galgen Ridge til camp 3 (6500m). Dette er en lang dag i skummelt terreng, men trolig den minst farlige ruten med tanke på skredfare. Etter en natt i camp 3 bærer det videre til camp 4 (7100m), som etter planen skal være en enklere etappe. Trolig ble det en ekstra overnatting på veien, men fra camp 4 fulgte Håkon og Rupert etter sjefsguide Nims og Sherpaene mens de fikset ruten til toppen. 23. april kl. 16 kunne Håkon Åsvang som den første nordmann stå på toppen av Annapurna! Vinden hadde løyet på toppstøtet, men knedyp snø gjorde klatringen vanskelig.

Det var til sammen 32 klatrere som toppet ut denne dagen, og blant dem Dr. Wui Kin Chin fra Malaysia. 49-åringen, som var med i et team på 13 personer, forsvant på vei ned til camp 4. Etter 36 timer ble han observert på rundt 7500m, og etter mye krøll med forsikringsselskapet, ble Nims og fem Sherpaer fløyet til camp 3 (6500m). Herfra brukte de 4 timer opp til Dr. Chin, samme distanse tok 16 timer et par dager tidligere under toppstøtet. De fant Dr. Chin i live 45 timer etter han ble savnet og fikk bragt ham med seg ned til camp 3 hvor han ble hentet av helikopter med langline. Han ble fløyet til sykehus i Kathmandu, og tilstanden hans fortsatt er kritisk.

Det var mange klatrere på Annapurna i år. Blant annet er den polske superklatreren Adam Bielecki tilbake med tyskeren Felix Berg for å klatre den vanskelige nord-vest veggen. De forsøkte dette også i 2017, men været satte en stopper og de måtte snu ved 6500m. Gutta har trent i alpene de siste månedene og har blant annet isklatret nordveggen på Grandes Jorasses, 1200 høydemeter i et push. Her er en video fra deres forsøk på Annapurna i 2017:

Kanadiske Don Bowie var også tilbake for å bestige sin nemesis. Han er kjent fra kultfilmen Pura Vida – The Ridge. Filmen omhandler redningsaksjonen av Iñaki Ochoa de Olza som holder på å dø i camp 4, 7400m i sørveggen på Annapurna. Ueli Steck og Denis Urubko er også med. Don Bowie klatret som vanlig uten bruk av oksygen, eller Sherpa support i følge ham selv. Men trolig benyttet han seg av tauene som Nims og gutta fikset til toppen. Etter seks forsøk nådde han toppen samme dag som Håkon.

Håkon foran fjellet.

Isklatring mellom camp 2 og 3

Camp 4.

Håkon nærmer seg toppen.

Håkon Åsvang på toppen av Annapurna 1!

Nordmenn på Everest 2019

Årets sesong på Mount Everest er i gang, og som vanlig er det flere nordmenn som skal prøve seg. Etter å ha fløyet fra Kathmandu til Lukla, er klatrerne nå godt i gang, eller ferdig med, vandringen mot basecamp. Denne turen bruker man normalt 10 dager på. Lukla ligger på 2860m og det er noen høydemeter til Everest basecamp på ca. 5400m som kroppen skal venne seg til.

Navn Operatør Link sosiale medier
Thomas Erling Lone Ascent Himalayas https://www.instagram.com/thomaselone/
Håkon William Skog Erlandsen Ascent Himalayas https://www.instagram.com/jazzathlete/
Didrik Dukefoss Ascent Himalayas https://www.instagram.com/dukagram/
Beathe Johansen Alpine Ascents https://www.instagram.com/beathejo/
Benedicte Teigen Gude Mountain Professionals https://www.facebook.com/benedicte.gude/
Gaute Gude Teigen Mountain Professionals https://www.facebook.com/gaute.teigen/

Bakgrunnsinfo:

Thomas Erling Lone (23) fra Jar har besteget mange 5- og 6000 meters topper, men dette blir første gang over 7000 meter. Du kan lese hans intervju med Piz Palü her.

Håkon William Skog Erlandsen (29) fra Mo i Rana var med i 71° Nord i 2014. Han har tidligere klatret blant annet Aconcagua, Denali og og del del topper i Ecuador og Argentina. Du kan lese hans intervju med Piz Palü her.

Didrik Dukefoss (27) fra Lillehammer har blant annet klatret Aconcagua, Denali og Lobouche sammen med Thomas .

Håkon, Sun, Thomas og Didrik nyter en kopp kaffe i Quito, Ecuador.

Thomas, Håkon, Didrik og ‘’norsk-kinesiske’’ Sun Yishu (41)  har slått seg sammen i forbindelse med Everest ekspedisjonen. De forlot norge i midten av mars og reiste til Ecuador for oppvarming og akklimatisering. Der besteg de Cotopaxi 5897m og Chimborazo 6263m. Jorden buler litt ut ved ekvator og Chimborazo er det punktet som er lengst unna jordens senter. Deretter dro de videre til Hawaii og besteg Mauna Kea 4207m, det høyeste fjellet i verden målt fra foten av fjellet – fra havbunnen måler det 10 100 meter til toppen.

Beate Johannessen (39) har besteget 6/7 Seven Summits, nå gjenstår kun Mount Everest.

Benedicte Teigen Gude (47) og Gaute Gude Teigen (46) har blant annet besteget Manaslu i 2014, og klatret til rundt 8000m på Broad Peak i 2016.

Icefall Doctors

På Everest har ‘’Icefall Doctors’’, en gruppe Sherpaer som har ansvaret for å finne en rute fra basecamp gjennom brefallet til camp 1 og videre til camp 2. De fester tau, samt fester stiger enten horisontalt over bresprekker, eller vertikalt opp høye vegger. Brefallet er i konstant bevegelse og ruten må vedlikeholdes gjennom hele sesongen. De har nå etablert ruten helt til camp 2 og således åpnet for ferdsel dit. De komersielle teamene har allerede begynt å bære utstyr til camp 1 for å etablere leir.

Beathe

Ryan, Benedicte og Gaute

Makalu uten oksygen

Kun en liten prosentandel av 8000 meters fjellene bestiges uten bruk av medbragt oksygen. På Mount Everest er tallet under 2%, men på en del av de lavere 8000 meterne er tallet noe høyere.

Vibeke Andrea Sefland aka Mountainvibs har akkurat reist til Nepal for å klatre Makalu, verdens femte høyeste fjell på 8485m. Her er hun med i en uavhengig gruppe sammen med Allie Pepper, en australsk veninne. Allie er profesjonell klatrer og driver eget guide firma. De skal klatre fjellet uten bruk av oksygen og uten hjelp av Sherpaer.

Vibeke og Allie på Everest i 2017.

Makalu ligger i Nepal, kun 20km unna Mount Everest, i Makalu Barun nasjonalpark. De omkringliggende dalene er fylt med uberørte skoger og alpine enger, og med et så bredt spekter av klimasoner i varierende høyder, inkluderer Makalu-Barun-området noe av det frodigste flora og fauna i Nepal. På grunn av sin utilgjengelighet er regionen sjelden besøkt og er relativt ukjent, men de som har besøkt området forlater med noen uforglemmelige minner.

Vanskelighetsgrad

Makalu er en av de vanskeligere 8000 meterne å klatre. Utfordringene er de mange bratte partiene og knivsegg ryggene, som gjør at man er veldig eksponert mot vær, vind og fall. Det øverste pyramideformede partiet krever teknisk klatring på stein for å bestige.

Norske Arvid Lahti sa at Makalu var hardere enn Everest, etter å ha nådd toppen i 2014.

Rute

Vibeke og Allie skal klatre normalruten som de franske førstebestigerne benyttet i 1955. Det er litt uklart for meg, men jeg tror den går fra nord-vest siden av fjellet, via Makalu La. Makalu La 7400m er passet som forbinder Makalu 8845m med Kangchungtse 7678m, også kalt Makalu ll. Deretter traverserer man til venstre før man når ‘’French Couloir’’ ved 8250m. I couloiren er man i le for vind frem til man når toppryggen. Denne følger man så oppover og over fortoppen, deretter 200m videre  og 20m høyere langs en smal egg til hovedtoppen.

Plassering av leirer ser ut til å variere litt, men dette gir en pekepinn: Basecamp 5000m, ABC (Advanced Base Camp/fremskutt baseleir) 5600m, Camp 1 6100m, Camp 2 6600m og Camp 3 7200m og Camp 4 7600m.
Klatrerne får brynes seg på snø, is og stein i opptil 75 graders bratthet.

Faste tau blir montert på ulike stadiger, og avhengig av hvor mange komersielle team som er på fjellet, men primært mellom 5800m  og 6100m , samt mellom 6500m og 7500m.

Historie

Makalu ble fotografert og kartlagt fra den Tibetanske siden i 1921 av en engelsk rekognoseringsekspedisjon. Men det var ikke før på femtitallet, kalt gullalderen for klatring i Himalaya, at det ble gjort forsøk på å nå toppen.
Våren 1954 forsøkte en amerikansk ekspedisjon seg, men måtte snu på 7100m. Det var også en ekspedisjon fra New Zealand der blant annet Sir Edmund Hillary var med, men de kom ikke særlig høyt grunnet sykdom og dødsfall. Høsten 1954 var det et fransk team på rekognoseringstur, hvor de klatret opp på sidetoppene; Kangchungtse og Chomo Lonzo. Våren 1955 var franskmennene tilbake, og 15. mai nådde Lionel Terray og Jean Couzy toppen. Etterfulgt av flere ekspedisjonsmedlemmer de neste dagene.

Makalu har kun blitt besteget av to nordmenn tidligere, Sven Hougen Gangdal i 2004 og Arvid Lennard Lahti i 2014. Vibeke har også forsøkt seg tidligere, på en ekspedisjonen i regi av Madison Mountaineering i 2014. Etter mye snøfall og stor rasfare besluttet de å avbryte ekspedisjonen litt over camp 2 under toppstøtet.

Fjellet hadde sin første vinterbestigning i 2009 av Simon Moro fra Italia og Denis Urubko fra Kazakhstan.

Det er flere som sier de har nådd toppen av Makalu, selv om de har snudd på fortoppen. Hovedtoppen er kun ca 20m høyere og ca. 200 meter lenger unna, med de siste 50 meterne smale som en knivsegg. Australierne Mark Auricht og David Hume som klatret fjellet uten oksygen i 1995 brukte 2 timer fra fortoppen til hovedtoppen, så det forteller litt om utfordringen. På vei ned falt David og døde, han hadde trolig fått hjerneødem – væskeansamling i hjernen. Du kan lese mer om den historien her.

Her er ruten Adventure Consultants planla på deres ekspedisjon i 2001.

Nordmann på Annapurna

Annapurna 1 er det eneste av de 14 8000 meterne som ingen nordmenn har besteget. Det er også det fjellet som er farligst statistisk sett. 28% av de som prøver seg på fjellet dør, og dette er ikke noviser, men profesjonelle klatrere. Fjellet er notorisk farlig med stadige snøskred og ingen trygge ruter.

Tidligere norske forsøk:
2014 Tore Sunde-Rasmussen
2015 Tore Sunde-Rasmussen og Hilde Alnæs     
2017 Håkon Åsvang

Håkon på Annapurna i 2017, like etter å ha blitt tatt av skred.

Håkon, som har besteget alle Seven Summits samt Manaslu uten oksygen, forsøkte seg for to år siden. Du kan lese mer om hva som skjedde da, her. Nå gjør han et nytt forsøk med Nirmal Purja aka Nims som guide, samt Rupert Jones-Warner – tidligere Everest bestiger og fotograf. Nims skal i år forsøke å klatre alle 14 8000 meters fjellene i løpet av 7 måneder. Den stående rekorden innehar Sør-Koreaneren Chang-Ho Kim, som fullførte på 7 år og 11 måneder. Så dette er et meget ambisiøst prosjekt. Annapurna er det første fjellet han skal klatre, og grunnen til at han også guider turen er på grunn av finansieringen til prosjektet som han har døpt Project Possible. Nims er en maskin; født i Dhaulagiri regionen i Nepal, var soldat i Gurkhabrigaden som er underlagt den britiske hær før han ble spesialsoldat i Royal Marines. Han er grunnlegger av guideselskapet Elite Himalayan Adventures, og har blant annet besteget tre 8ooo meters fjell på fem dager (Everest, Lhotse og Makalu).

På grunn av den store rasfaren har det blitt vanligere å klatre Annapurna tidligere i sesongen. Teamet ankom derfor basecamp 28. mars. De fløy klatrere og utstyr inn med helikopter, noe som har blitt vanligere de senere årene. Veien inn til basecamp er kronglete og farlig, og på tidligere ekspedisjoner har bærere skadet seg og noen har også mistet livet.

Det blir spennende å følge denne ekspedisjonen!

Vibeke på Noshaq

Dette er del tre av en artikkelserie, klikk her for å lese del én, og her for å lese del to.

Vibeke er en snartur i Norge før hun reiser videre til Nepal. Dermed ble det mulig med en førstehåndsfortelling av ekspedisjonen til Noshaq, Afghanistans høyeste fjell.

  • Hvordan kom denne turen i stand for din del?

Ja, det er egentlig en lang historie det også. Jeg ble forespurt av film crew’et om jeg kunne være guiden deres. En av dem er en god venn av meg som jeg har klatret med på Everest og som jeg kjenner godt fra fjellene i Nepal. Det var han som anbefalte meg og som ba dem spørre meg om å bli med som guiden deres. 

I utgangspunktet hadde Ascend planlagt med to separate team; ett team med de afghanske jentene, og ett team med dokumentar og film-folk. Ascend-jentene skulle guides av Danika Gilbert og hennes mann. Film crew’et skulle guides av Emilie Drinkwater og meg. Ingen av de andre guidene hadde erfaring fra høye fjell, så jeg ble raskt hovedpersonen i planlegging av ekspedisjonen. 

Kun en måned før avreise var Danika’s mann utsatt for en ulykke og både hun og mannen meldte avbud og ville kansellere hele ekspedisjonen. Det var da Emilie og jeg gikk i dialog med Ascend og sa at vi kunne guide hele gruppen samlet. Vi ble enige om at dette kunne la seg gjøre, men med et antall på maks 2 på hver av oss. Vi var også enige om at vi måtte revurdere situasjonen når vi kom til fjellet og så vanskelighetsgraden og nivået på de andre i teamet. (om vi skulle revurdere til 1-til-1 istedenfor 2-til-1). Så fra å bli forespurt som co-guide til film crew’et, havnet jeg altså opp som hoved guide for hovedpersonen 🙂 

  • Hva slags forberedelser til turen måtte du gjøre?

På grunn av at jeg var den eneste med erfaring fra høye fjell (over 7000m) var jeg med i planleggingen av ekspedisjonen fra det øyeblikket jeg ble med i teamet. Siden vi i utgangspunktet skulle klatre som to team, var det mye koordinering for å være sikre på at vi hadde med oss nok og rett utstyr. På grunn av lite skriftlig materiale fra tidligere ekspedisjoner, og lite informasjon på nett, var det kun ut fra telefonsamtaler og mail med en afghaner, en iraner og to polakker som hadde klatret fjellet før, som gav oss informasjon om hvordan de oppfattet fjellet. Jeg brukte også satellitt foto. Det var med andre ord grunnleggende forberedelser ifbm. utstyr, rute-analyse, logistikk og redning/evakueringsplanlegging.

I tillegg kommer faktoren med å reise til et krigsherjet land. Man må blant annet gå gjennom et minefelt for å komme inn til base camp. Men det som krever forberedelser er sikkerhetsvurderinger i forhold til at Taliban er i området. Jeg er takknemlig for erfaringer jeg har opparbeidet meg etter å ha arbeidet i krise- og krigsområder.

  • Hvordan var det å reise til Afghanistan?

Det å reise til Afghanistan byr ikke på problemer. Det er enkelt å få turistvisum og det er en helt vanlig flight med helt vanlige mennesker som lander i Kabul. Flyplassen er som alle andre flyplasser og byen er vakker, men det er dessverre ikke en trygg by. Man må hele tiden tenke sikkerhet. 

  • Kan du fortelle litt om dagene i Kabul og møte med jentene?

Det var helt herlig å møte jentene for første gang. Vi hadde også samling med alle jentenes foreldre hvor vi gikk gjennom hele ekspedisjonen slik at de også kunne stille spørsmål og bli tryggere på at vi tok vare på deres jenter. Dagene i Kabul var hektiske; alt utstyr måtte teste og prøves og pakkes. All mat måtte kjøpes og pakkes, og alt utstyr til jentene måtte gjennomgås før pakking. Så det ble hektiske og lange dager, men vi var alle så forventningsfulle til ekspedisjonen så det var god stemning og høye forventninger i luften.

  • Hvem var med på ekspedisjonen?

Det var i utgangspunktet 4 afghanske jenter som skulle få være med på ekspedisjonen. Ei av dem hadde hatt prolaps for bare noen måneder siden så hun visste at det muligens kun ble Base Camp som ville bli hennes høyeste camp på ekspedisjonen. Hun følte på det på turen inn til Base Camp og fant ut at det ble det rette valget. 

Foto crew’et bestod av 4 stk:  2 fotografer (en fotograf og en journalist) med minimal erfaring fra fjell og ekspedisjoner, en fotograf og droneflyger med svært god erfaring fra klatring, høye fjell og ekspedisjoner (jeg har klatret med ham i Himalaya), og sistemann var med som bærer for foto crew’er. Han var erfaren fra fjell men ikke ekspedisjoner og høye fjell eller teknisk klatring.
Utover disse var det med en journalist og to representanter fra Ascend til Base Camp.
Og så var det Emilie og jeg som var guider.

  • Hvordan var turen fra Kabul til fjellet?

Uten tvil var det mye mer risikofylt å reise til fjellet, enn å være i fjellet og klatre. Å klatre fjellet var fredfylt og vakkert. Der spiller det inn alle faktorer som vi er vant til å ta i betraktning når vi klatrer, slik som vær, vind, snø, teknisk vanskelighetsgrad, ras- og skredfare. Dette er variabler som vi er vant til å håndtere og som vi vet vil være der når vi drar for å klatre et fjell. Men når man dra til Afghanistan for å klatre, så legger man til en ekstra faktor. I dette landet må man ta mange flere usikkerhetsfaktorer i betraktning. Jeg er svært takknemlig for min bakgrunn og erfaring fra mange jobber i krise og konfliktområder som jeg kunne ta med meg som erfaringer inn i både planlegging og gjennomføring av ekspedisjonen. Her måtte et helt annet sikkerhetsnett på plass.

Vi fløy småfly fra Kabul til Ischkashim. Et selskap som flyr alle NGO’er i området. Vi fikk reise med dem pga at Ascend er en NGO. Vi ble jo også forsinket inn til fjellet på pga kamper mot Taliban bare 20km sør for der vi skulle lande da vi fløy fra Kabul til Ishkashim. Også i Kabul var det daglig risiko å ferdes rundt. Mens vi var i Kabul ble det gjennomført 4 selvmordsangrep. Da vi fløy nordover ble vi omdirigert på grunn av kamper. Vi måtte lande langt unna, noe som resulterte i en 13 timers biltur på humpete veier i nord. Jeg ser jo på dette som fantastiske opplevelser, og svært spennende og ekstra givende å kunne bruke et enda bredere kunnskapsfelt på en ekspedisjon. 

  • Kan du beskrive dagene i fjellet?

Her er det så masse å skrive. Det var jo fantastisk å begynne å klatre i det fantastiske fjellet. Det var varmt så det smeltet mye i den perioden vi var der. Det ble derfor større rasfare. Det nedre partiet mot BC var svært ras-utsatt. De partiene med snø mellom BC og C2 ble også mye mere isete og således mye farligere utover perioden. Det var jo også fascinerende å se hvordan fjellet endret seg. Vi hadde mye godt vær, men også et par dager med whiteout hvor vi ble liggende værfaste. På kvelden etter en slik dag var det helt fantastisk solnedgang i et skydekke i oppløsning. En magisk stemning. Ja både soloppgangene og solnedgangene var magiske.

Fjellet var et utrolig fint fjell å klatre. Vi ble liggende ekstra lenge i C2 pga at Hanifa ble høydesyk og måtte ned til C1 for å bli bedre. Emilie gikk ned med henne mens jeg tok med meg film crew’et på en bære-runde opp til C3 i mellomtiden. Stemningen var god for utenom da Hanifa oppdaget at hennes venner ikke ville vente i BC på henne. Da ble hun veldig trist, men jeg klarte å endre fokuset hennes slik at vi rettet all energi mot toppen.

  • Fortell om toppstøtet

Vibeke leder an på Noshaq.

Fantastisk dag, fantastisk vær. Vi kom i gang veldig sent pga at Hanifa var dårlig kvelden før og vi brukte således lengre tid dagen etter. Det var mye løssnø å stolpe så det tok tid å komme seg fremover. Theresa (ene fotografen) var svært sliten og også bæreren var sliten så det gikk svært sent. Etter ca. 4 timer bestemte Theresa seg for at hun måtte snu. Emilie var også sliten og mente at hun ikke kunne nå toppen. Hun tok derfor med seg Theresa tilbake til C4. Sandro (droneflygeren) og jeg ble enige om at vi kunne klare å få Hanifa opp til toppen. Vi hadde en ny runde på om vi skulle fortsette da vi nådde den siste kammen mot toppen. Fremdeles cirka 1 time igjen, og ca 1 time til solnedgang. Vi ble enige om at vi kunne klare det! Og vi diskuterte hvordan vi skulle ta henne ned igjen i mørket. Og når vi var enige på hvordan vi skulle gjøre det, var det bare å gå på. Og det var helt magisk å stå på toppen i solnedgang og se hvor enormt lykkelig Hanifa var.

Turen ned gikk fint og overraskende raskt til å være i mørket. På de bratte partiene hadde vi Hanifa i kort tau, og guidet hvert enkelt skritt.

  • Hvordan var stemningen etterpå?

Vi var glade for at vi hadde klart det. Jeg var stolt over at Sandro og jeg hadde tatt avgjørelsen å gå til toppen selv om vi visste at vi måtte gå ned i mørket. Emilie var trist for at ikke hun kom seg opp. Men vi var alle fokusert på jobben vi hadde foran oss med å klatre ned og “rydde” fjellet.

  • Hvordan var reisen tilbake til Kabul?

Reisen tilbake til Kabul ble et hesbles da vi måtte prøve å rekke flighten før en av høytidene. Vi måtte komme oss raskt ned fra fjellet og ut fra BC på en dag (dvs. et maraton – 42km ut dalen på en dag). Vi nådde den siste flighten før de stengte for høytiden, og vi kom oss til Kabul. På flyplassen hadde familie og venner av Hanifa samlet seg og tok henne imot som en helt. Hun ble hyllet med sang, dans, blomsterdryss, blomsterkranser og kake. Hun ble tatt med hjem og feiret i tre dager til ende. Det var fantastisk å oppleve.

  • Hva gjorde du etter dette?

Jeg hadde en uke ekstra i Kabul før jeg hadde fly hjem. Dette var for å ha en buffer i tilfelle dårlig vær. Det var fine dager i kabul. Vi fikk ordnet alt utstyr, sortert og rengjort og vedlikeholdt og pakket. Jeg fikk også besøkt Nowzad som er et shelter for dyr i Kabul. Dette er en organisasjon som drives av et engelsk ektepar hvor mannen tjenestegjorde for britiske styrker tidligere og så at mange hunder levde et uverdig liv. Han kom tilbake og startet Nowzad. Nå drives den på en meget god måte med shelter og dyreklinikk. De behandler, tar vare på og adopterer bort hunder, katter, esler og andre dyr som kommer deres vei. Dette er en organisasjon hvor jentene i Ascend jobber som frivillige i deres utdanning til å bli selvstendige ledere i fremtiden.

  • Hvilken effekt har denne ekspedisjonen på kort og lang sikt for Afghanske jenter? 

Jeg er sikker på at Hanifa’s bragd har en stor effekt på Afghanske jenter. Dette er historisk. Hun er nå i kategori med første kvinnelige jagerpilot, brannkvinne, politikvinne, jurist. De har et eget nettverk i Kabul hvor de hjelper hverandre. Det som er det største problemet er at informasjonen ikke kommer ut til den vanlige jenta på landsbygd. De får ikke denne informasjonen om disse forbildene deres. Dermed kommer heller ikke informasjonen om mulighetene deres ut. Det må jobbes med utdanning og informasjonsarbeid for å spre det glade budskapet. Med budskapet vil viljen og gleden gro hos alle jenter og gi dem håp for en bedre fremtid. Hanifa har gitt mange håp for deres fremtid. 

  • Skal du jobbe mer med Ascend Athletics?

Ja det er helt klart. Jeg har jevnlig kontakt med dem per mail og chat. Jeg er også medlem i Ascend avd. Norge. Vi planlegger nye ekspedisjoner for 2020.

  • Når kommer filmen fra ekspedisjonen?

Forhåpentligvis kommer den våren 2020. En stor artikkel i Outdoor Magasin vil komme April 2019.

  • Jeg leste i et intervju med Hanifa at hun drømmer om å bestige Mount Everest, vil du guide henne?

Ja det hadde vært moro!! Men da må det mye mere klatring til først.

Hanifa og Vibeke på toppen!

Spillejobb på verdens tak

Saksofonist Håkon Skog Erlandsen skal bestige Mount Everest. På toppen skal han spille en liten konsert. Dette sprellet pirrer jo nysgjerrigheten så Piz Palü ble nødt til å ta en prat med ham.

Hei, hvem er du?

Hei! Mitt navn er Håkon William Skog Erlandsen. Er primært musiker, men ved siden av musikken så har jeg også har stor aktivitet som semi-profesjonell ekstremutholdenhetsutøver. Det sluttet jeg med for 2 år siden, og driver nå på med ekspedisjoner og større slike prosjekt.

Min jobb som musiker tar meg over hele verden, og det liker jeg å kombinere med å være eventyrer.

Kan du fortelle om prosjektet ditt?

For 2 år siden bestemte jeg meg for å prøve meg å spille sax på Aconcagua. Under planleggingsprosessen eskalerte prosjektet til å omfavne produksjon av en dokumentarserie, samt et utvidet konsept med å prøve å bli den første til å spille konserter på 7 summits. Prosjektet er ganske enkelt, men da litt vanskelig å gjennomføre. Men det jeg gjør er å komponere musikk opp disse toppene, for så å spille konsert på toppen med min saksofon. Når jeg kommer tilbake til Norge igjen, så arrangerer jeg dette for et symfoniorkester på 60 personer. Det skal vi fremføre gjennom et konsept vi utvikler nå, hvor jeg sammen med orkesteret viser video og bilder fra disse turene. Dette gjør jeg for å gi verden et unikt innblikk i hvordan det er på disse turene, og da holder det ikke å bare uttrykke seg med ord, men video og skreddersydd musikk må på i tillegg for å forsterke uttrykket jeg prøver å formidle. Spilte da konsert i februar 2018 på toppen av Aconcagua, som da ble verdens høyeste konsert, og reisen på 7 summits var startet.

Det å ta med seg saksofonen til alle toppene er jo en betydelig ekstrautfordring, samtidig har det skaffet deg ekstra presse. Har dette vært et bevisst strategi for skaffe sponsorer?

Håkon på toppen av Aconcagua.

Egentlig et bra spørmål, og svaret er nei. Jeg gjør ikke dette for å tiltrekke meg sponsorer. Jeg gjør dette for å bli en annerledes musiker i internasjonal sammenheng. Jeg vil presentere en ny måte å formidle en av de mest spektakulære musikalske historiene på. Men dette er jo også en fin måte å ordne seg sponsorer på, da verdens første konsert på Mount Everest har et relativt stort markedspotensiale.

Hvordan fikk du interesse for høye fjell?

Er fra Nord-Norge hvor natur og fjell er en del av livet. Da jeg begynte å bruke fjell aktivt som treningsarena, fikk jeg lysten til å pushe grensene lenger og lenger.

Hvilke fjell har du tidligere klatret?

Har nå klatret Aconcagua, Denali og Kilimanjaro, som del av 7 summits. I tillegg til at jeg i forbindelse med akklimatisering har klatret en del i Ecuador og Argentina.

Hvordan trener du til Everest?

Jeg trener som jeg gjorde aktivt som triatlet. Omlag 20 timer i uken, men har byttet ut en del av de lange sykkelturene med gåturer og rando med tung sekk. Og er ikke minst svært stor tilhenger av å trene i dårlig vær.

Skal du klatre fra nord- eller sydsiden?

Ønsket egentlig å klatre nordsiden, men på grunn av mye styr rundt visa og selskap som opererer der, så bestemte vi oss for sydsiden. Angrer ikke på det nå, siden de har kommet med store restriksjoner på nordsiden i år. I tillegg til at jeg tror at sydsiden er en finere tur med tanke på naturen.

Hvilken operatør skal du bruke?

Ascent Himalayas

Hvor mye ekstra vekt har du på ryggen pga saxen?

På de fjellene jeg nå har vært på, har utstyret med kamera, linser og generelt dokumentar-utstyr i tillegg til saksofon veid 16 kilo ekstra. Jobber med Yamaha, og har nå fått laget en spesiell saksofon som er lettere og enklere å spille på, og har til Everest omlag 12 kilo ekstra. Men på selve otppstøtet har jeg ca 6 kilo i tillegg til det som er normalt. 

Håkon på toppen av Denali.

For de av oss som er litt utstyrsfreaker, hva slags fjellstøvler og dundress skal du bruke?

Mountain Hardwear sin dundres og Millet Everest Summit GTX.

Har du noe utstyr som du er ekstra fornøyd med?

Er spesielt fornøyd med min sovepose. Western Mountaineering Bison GWS

Nå er det ikke lenge til avreise, hva er du mest spent på?

Er spent på det meste egentlig. Alt som er planlagt er gjort nøye. Men er mest spent på det man ikke kan beregne. Været er en viktig faktor der oppe. Er også veldig spent på hvordan det løser seg med så mye folk på fjellet. Det er et kjent problem, og er spent på om det vil oppstå ting som forhindrer oss som vi ikke kan gjøre så mye med. Egentlig spent på det meste!

Skal du lage film om prosjektet?

Ja, det lages en dokumentarserie som jeg sammen med et produksjonsselskap sprer internasjonalt.

De som vil følge deg, hvor kan man det?

Går per nå under navnet @jazzathlete. Og er å finne på instagram, youtube og facebook.

Ellers bare Håkon William Skog Erlandsen 🙂

Thomas Lone til Mount Everest

Årets Everestsesong nærmer seg, og i kjent stil er det flere nordmenn som skal til topps. Med ungt pågangsmot og en utradisjonell tilnærming til ekspedisjonsernæring, reiser Thomas snart av sted. Han rakk heldigvis å svare på noen spørsmål fra Piz Palü.

Kan du fortelle litt om deg selv?

Thomas på toppen av Lobouche East.

Jeg er født 27. april 1995 og født og oppvokst på Jar i Bærum. Jeg var veldig uatletisk som barn, spilte nesten aldri fotball og var som regel inne i friminuttene. Derimot spilte jeg sjakk aktivt hele barneskolen, og kom mitt beste år på en 6. plass i NM i Bergen 2007. Jeg begynte etter hvert med Padling og kiting, to idretter jeg har drevet aktivt med i flere år. Som padler for Strand Kajakk Klubb ble jeg etterhvert tatt ut på Norges juniorlandslag og representerte Norge i flere utenlandske mesterskap. Sammen med andre padlere fra SKK ble jeg også Norgesmester i flere disipliner sommeren 2012. Parallelt drev jeg med kiting der jeg hadde en stor fordel med grunnfysikk og god kondisjon fra padletreningen. Jeg startet da sporten var nærmest ny og ukjent i Norge, og var i tillegg veldig ung. Jeg ble etter hvert dyktig til å kite, og har tatt gullmedalje i Norgesmesterskap 4 år på rad, både i regatta og freestyle. 

Etter videregående ville jeg gjøre noe annerledes, og dro på opptak til sjøforsvarets befalsskole. Etter en opptaksøvelse på Evje ble jeg tildelt skoleplass og gjennomførte et år med lederskapsutdanning i både Stavanger og Harstad. Året i militæret medførte at jeg la opp som padler, og kun kitet sporadisk uten mål om nye prestasjoner. Tomrommet ble fylt med turer i skog og mark, noe jeg vokste veldig på i løpet av dette året. Jeg begynte året etter på sivilingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim, og ønsket tidlig å fortsette med litt ekstreme turer i fjellet. Med en guttegjeng dro jeg til Kilimanjaro sommeren 2016. Det var en svært vellykket tur som gav mye mersmak. Det å pushe mine egne grenser i naturen var noe jeg likte godt, og tilleggsutfordringen av tynn luft ble fort avhengighetsskapende. Jeg begynte med en gang å trene mot Aconcagua den påfølgende vintersesongen, og nådde toppen der med en internasjonal gruppe. Neste mål ble Mont Blanc og Elbrus uten guide, som jeg gjennomførte sommeren 2017, før jeg dro på utveksling fra studie til Massachusetts Institute of Technology i 1 år. Det ble et svært år preget av store akademiske utfordringer, der jeg totalt gjennomførte 3 semestre pensum på 1 år, fordi jeg ville ha mulighet den påfølgende våren til å ta fri for å klatre Everest. Jeg var på MITs Triathlon-team for å holde meg i form, og brukte året på å planlegge en ekspedisjon til Denali i Alaska. Rett etter eksamen i Boston fløy jeg til Seattle, klatret Mount Rainer for å akklimatisere, og dro deretter til Talkeetna, Alaska for å klatre Denali. Det ble min definitivt mest krevende ekspedisjon så langt. Vi hadde utrolig uflaks med været, og brukte totalt 29 dager tur retur toppen. Totalt hadde vi 14 værfaste døgn, inkluder 8 døgn helt alene på 5500 moh. med mat og drivstoff for kun 3-4 dager. 

Thomas på Denali.

Etter Denali hadde jeg en sommerjobb i et subsea ingeniørfirma i Asker, og begynte som smått å trene meg opp igjen for å komme i form til Everest. Jeg studerte fulltid i Trondheim høsten 2018, men tilbrakte hele oktober i Nepal for å gå til Everest Base Camp, møte potensielle service providers, og kickstarte mitt veldedighetsprosjekt for å gi gratis utdanning til skolebarn i Nepal. Mer om det kan du lese her.

Etter jul har jeg flyttet opp til Haukeliseter der jeg nå bor og jobber for å forberede meg. Det er en perfekt base for å drive med trening, og jeg får vært masse ute i aktivitet. Avreise fra Norge blir 16. mars, da vi ønsker å gjøre ett nytt konsept, vi skal klatre verdens 3 «høyeste» fjell, Chimborazo i Ecuador som er verdens høyeste fra jordens kjerne, Mauna Kea på Hawaii som er verdens høyeste målt fra havbunnen, og til slutt Everest, høyeste over havet. Disse to første toppene gir god akklimatisering frem til vi lander i Nepal 7. april. 

Det kan virke som om norske Everestbestigere blir stadig yngre. Thomas, du er 23 år og du skal sammen med Didrik 26 forsøke dere på verdens høyeste fjell. Hva tenker du om denne utviklingen? Er det et tegn på at stadig flere har mulighet (økonomi) til det, en måte å pynte på CV’en (jfr. https://www.dn.no/karriere/torkjel), eller få de feteste bildene på Instagram og Tinder profilen?

Det stemmer nok at Everest-klatrere blir generelt yngre og yngre. Det er lettere å sette seg et slikt mål før, når man ser at andre har gjort det samme. Jeg er nå 23 (om jeg når toppen nå i mai er jeg 1 måned eldre enn Ole var i fjor…). Dog ser jeg på meg selv som unik, ettersom jeg har vært fulltidsstudent helt siden videregående skole, og ikke har hatt noe annet enn deltidsjobber ved siden av studiet til å finansiere turen. Jeg har personlig ikke hørt om andre verken i Norge eller verden som har klatret Everest som fulltidsstudent. Det er nok et tegn på at fjellet gradvis blir mer tilgjengelig, og dessverre er det mulig å prøve på fjellet uten det jeg kaller tilstrekkelige forberedelser og erfaring. 

Inspirasjonen min til å nå toppen har sprunget ut fra bøker om andre Norske eventyrere, spesielt Erling Kagge, Børge Ousland og Aleksander Gamme. Min store motivasjon har kommet at å nå et mål som svært få mennesker klarer å fullføre, og at jeg tror mestringsfølelsen av å nå et slikt mål vil gi med en enorm selvrealisering i lang tid fremover. Det er først senere (under det siste året med forberedelser) at jeg også synes det er morsomt med oppmerksomhet, publisitet, instagrambilder osv. Dette er kun ytre motivasjon, det kommer sekundært til de indre ambisjonene og er ikke sterkt nok til å nå toppen overhodet etter min mening.

Har drømmen og planen hele tiden vært Everest, eller er det noe som har kommet underveis?

I barndommen var Everest bare en vag drøm, på lik linje med å bli jagerflypilot, astronaut osv. Det er først etter jeg så filmen «Everest» om den store ulykken i 1996, at jeg bestemte meg for å satse konkret mot Everest. Jeg ble helt besatt av fjellet, og begynte å lese store mengder litteratur og skildringer fra andre klatrere. Dette er nå nøyaktig 3 år siden, og jeg husker godt at jeg da så på Everest som et 5-10 års mål jeg sakte skulle bygge meg opp mot. Det var først etterhvert i researchen jeg forstod at dette faktisk var mulig å få for ettersom jeg hadde god turerfaring og sterk fysikk. Mine eneste større utfordringer var å samle erfaring i tynn luft og finansiering, som dermed har blitt min hovedbeskjeftigelse å skaffe til veie de siste år.

Du skal gjennom ekspedisjonen samle inn penger til veldedighet. Fortell om det.

Thomas holder foredrag i North Face butikken.

Under mitt utvekslingsår til Massahusetts Institute of Technology kom jeg i kontakt med The North Face i Boston, USA. De var interessert i å inngå et samarbeid der jeg fikk deres dundress til å klatre Everest med, mot å promotere dem som merkevare i Norge og USA. Til gjengjeld skulle de også være behjelpelige med å dele mine innlegg på sosiale medier, og jeg bestemte meg for å bruke denne kanalen for å dele en innsamlingsaksjon for en god sak. Jeg kontaktet Alpine Ascents Foundation (en amerikansk non-profit) ettersom de hadde mane års erfaring med veldedig arbeid i Nepal. De var interessert i å bli med på laget, og jeg laget en GoFundMe side der 30% av donasjonene bidrar til mine ekspedisjonskostnader og de resterende 70% går direkte til å tilby utdanning for Nepalesiske barn i Everest-området gjennom Alpine Ascents Foundation. Før Denali var jeg i Seattle der Alpine Ascents har hovedkvarter og fikk signert avtalen. I oktober i Nepal fikk jeg besøkt skolen, barna og laget en promovideo på 6119 moh på toppen av Lobuche East. 

Kan du fortelle litt om opplegget på turen?

Opprinnelig startet jeg den konkrete planlegging mot Everest 2019 med Didrik Dukefoss som jeg møtte på Aconcagua for 2 år siden. Vi har senere klatret Elbrus og Denali sammen. På Denali møtte vi to andre Nordmenn som var interessert i Everest innenfor samme tidsramme. Vi på det som en styrke å øke størrelsen på laget noe, så vi endte opp med å fortsette planleggingen videre sammen. Didrik og jeg hadde helt fra starten av planlagt et forsøk fra nordsiden (Tibet), i hovedsak grunnet med subjektiv enn objektiv risiko, i tillegg til at kostnaden tradisjonelt har vært noe lavere fra Tibet. Hovedutfordringen med nord er at kinesiske myndigheter ikke har delt ut klatretillatelser til Everest for folk fra Norge siden Nobel-prisskandalen i 2008. Videre velger ofte kinesiske myndigheter ofte å gjøre plutselige endringer rett i forkant av sesongen (noe vi ser et eksempel på nå, BC er stengt for turister osv), og det er generelt sett mer politisk uro. Dermed har vi hele tiden planlagt sør-siden parallellt for å ha en plan B dersom Tibet skulle skjære seg. 

Vi har vært i mail-kontakt med alle nevneverdige aktører på både nord- og sørsiden av fjellet, og ble til slutt sittende igjen med en liste over mulige operatører som passet oss godt med tanke på lederskap, budsjett, historikk osv. Samtlige av disse operatørene var lokale nepalesiske firmaer drevet av Sherpaer, ettersom vestlige selskap ikke er i nærheten av å tilby tilstrekkelig økt kvalitet i forhold til fordoblingen (eller triplingen) de tar i prisen. Jeg valgte å reise ned til Nepal oktober 2018 for å gå til BC og bruke tiden i Katmandu til å møte disse operatørene på vegne av vårt Norske firemannslag, for å konkludere med hvem vi skulle underskrive kontrakt med. Etter flere runder, undersøkelser og litt frem og tilbake endte vi opp med Mingma Sherpa som driver Ascent Himalayas. Han er utrolig erfaren, og slo meg som den mest oppegående lederen av de andre operatørene jeg møtte. Vi har siden vært masse i kontakt, og vi har hatt mulighet til å få utrolig stort eierskap til ekspedisjonen. Dermed blir det som vi håpet helt fra starten, vi får ta mange avgjørelser selv, men får samtidig hjelp til lokal logistikk og en generell fasilitering på fjellet, noe jeg tror er viktig for å optimalisere våre toppsjanser.

 

Hvordan blir maten på turen? Har dere sendt noe, eller tar med noe fra Norge?

I utgangspunktet kan Mingma støtte oss med mat hele turen. De fleste tar gjerne med noe selv ettersom kosthold, spesielt i høyden, er svært individuelt. Jeg er svært på glad i real turmat og har svært god erfaring med deres produkter fra mitt år i Forsvaret. Disse har vært med meg på alle tidligere turer og fungert bra. Imidlertid har jeg likevel mistet mye muskelmasse etter lang eksponering for tynn luft, og jeg har brukt mye tid på å undersøke hvordan jeg kan løse dette på Everest som tross alt er mer enn dobbelt så lang ekspedisjon enn min lengste til nå, Denali. Jeg har vært så heldig å bli godt kjent med Astrid Furholt, som har gått deler av Amundsens rute til Sydpolen. Hun har revolusjonert ekspedisjonsernæring med bruk av pulverbasert næring, og spesielt Herbalife produkter. Jeg har siden nyttår eksperimentert med diverse av Herbalifes produkter under Everest-treningen her på Haukeliseter med gode resultater. I ekstrem høyde er kroppen utrolig stresset, og den prioriterer rett og slett ikke aktivitet i tarmen. For å ta opp næring med det lille blodet kroppen sender ned til tarmen må det være lettopptakelig, og kreve lite bearbeiding i magesekken. Der er pulvermat genialt! Det blir utrolig spennende å prøve dette i stor skala på Everest. Jeg sender rundt 40 kg ned til Nepal.

Khumbu brefallet er jo den største objektive faren på sørsiden, skal dere akklimatisere noe på et annet fjell for å kutte en runde gjennom brefallet?

Som de fleste andre ekspedisjoner fra sørsiden skal vi akklimatisere i nærområdet ved bruk av enten Lobuche East eller Island Peak. Jeg har allerede besteget begge, og de var forholdsvis greie, lett tilgjengelige 6000m topper i umiddelbar nærhet til BC. Likevel blir det minst 2 turer opp og ned isfallet, ettersom vi skal ha en rotasjon (flere dager lang akklimatiseringstur) til camp 3 (7500m) og et avgjørende toppstøt fra BC.

For de av oss som er litt utstyrsfreaker, hva slags fjellstøvler og dundress skal du bruke?

Når det gjelder støvler til Everest er det to modeller majoriteten bruker, La Sportiva Olympus Mons og Millet Summit GTX. I Chamonix i forbindelse med min tur til Mont Blanc, fikk jeg mulighet til å teste begge på foten, og likte løsningene og passformen til La Sportiva mye bedre. Dermed ble det denne støvelen, som jeg også har brukt på Denali. Jeg så også på Scarpa Phantom 8000 en periode, men gikk vekk fra denne modellen ettersom jeg brukte Phantom 6000 på Aconcagua, og hele glidelåsen røk på 6500moh, en produksjonsfeil jeg ikke kan risikere og ta med meg videre på andre fjell.. 

Dundress finnes det mange produsenter av, og flere modeller var aktuelle. Det var vanskelig å finne butikker for å teste de ulike modellene, og på slump kom jeg over The North Face sin da jeg bodde i USA i forbindelse med mitt utvekslingsår til MIT. Vi inngikk et samarbeid der jeg kunne få dressen gratis, og dermed er det modellen jeg senere har gått for.  

Noe annet utstyr du er spesielt fornøyd med, og som du tar med deg på mange turer?

Brynje netting (og Artic) er helt fantastisk, og jeg har brukt det på alle mine turer. Utrolig lett å tørke, samt svært fuktighetstransporterende i forhold til vekt. I tillegg har jeg alltid med en gammel Sony Mp3 spiller fra tidlig 2000-tall som har plass til ca. 500 sanger og en helt enorm batterikapasitet. Dette sparer jeg mye vekt på, trenger ikke ta med batteripakke på toppstøt etc. Er også utrolig fornøyd med Expeds liggeunderlag. Har til nå brukt Downmat 7 UL LW, men det er 9 LW som blir med til Everest. 

Har du skaffet noen sponsorer? Og i så fall hvordan?

Jeg har sammen med Didrik en sponsor som både har vært med oss til Denali, og nå skal støtte oss videre mot Everest. De heter Norsk Brannvern og er ledende norsk aktør innen brannforebyggende arbeid. Videre har jeg brukt mye tid på å kontakte potensielle sponsorer. Dette har vært svært krevende arbeid, men jeg har fått en del positiv oppmerksomhet i det siste. Jeg har to sponsorer til som skal hjelpe meg til topps, mer om dette kommer snart!

Hvordan har du trent til ekspedisjonen?

Trening.

Helt fra jeg begynte i Forsvaret han min trening dreid seg mye om lengre turer med tung sekk, I tillegg til diverse kondisjons- og styrketrening. Den viktigste treningen min frem mot Everest har vært å reise rundt på andre fjell, bygge grunnform, og få erfaring. Man må trene på det man skal bli god på. Rent fysisk planla jeg året i USA på triathlonlaget til å få grunnkondisjon, høyere O2 opptak, bedre kapillærfylling og lavere hvilepuls. Etter Denali har jeg brukt mye av høsten på å legge et solid styrkegrunnlag, med 2-3 tunge økter i uka. Øvelser her har vært varianter av knebøy/mark etc. Dette da jeg ikke er spesielt sterk i beina, og det har vært en fin måte å legge på meg en del muskelmasse og dermed vekt før turen. Videre har jeg gradvis økt ukentlig antall timer med sekk på ryggen, og løpt/gått på ski for å holde grunnkondisjonen vedlike. Mye av tiden går med på å trene støttemuskulatur i beina for å holde meg skadefri. Jeg har hele høsten slitt med en skade i høyre leggmuskel, men med hjelp av fysioterapeut ordnet dette ved å trene støtte i området rundt. Innimellom, spesielt før Denali, har jeg også gått mye med dekk både på vei og i skog og mark.

Nå som det nærmer seg avreise, hva er du mest spent på?

Det jeg er mest spent på er den mentale påkjenningen av å være så lenge på tur, siden den er mer enn dobbelt så lang som min lengste til nå. Videre er jeg veldig spent på hva slags folk vi kommer til å møte i BC og hvor mange som faktisk skal forsøke seg på Everest i år.

Hvor kan folk følge deg i sosiale medier?

Jeg har en facebookside og en instagramprofil der jeg legger ut oppdateringer fra trening, forberedelser og ikke minst ekspedisjonen i seg selv. Mer info finner du på Facebook eller Instagram😊

God tur, og lykke til!

Klatring, krig og tragedie – Elbrus 2008

-Av Cato Risløw

Summiting med bi-smak
Mount Elbrus 8.august i 2008 med Brynjulf Eide, Øystein Torsvik og Jan Einar Gravdal. Spesiell tur som eg hugsar særs godt. Me traff eit værvindu og fekk ein strålende summitdag. Sjølv bomma eg på aklimatiseringen, og fekk ein tøff tur ned igjen til tross for at fjellet «berre» var på 5642 moh.  I basecamp den 3.august fekk me melding over satelitttelefon om at Rolf Bae hadde forulykka på K2 den 1. august. Stemningen var trykka. Det norske miljøet var lite, og alle kjente til, fulgte med på og vart inspirerte av dei som gjekk den ekstra mila for å følgje draumane sine. 

Akklimatisering
Eg fekk meg ein smell i kneet og gjekk glipp av ein aklimatiseringstur dagen før toppstøtet. I tillegg gjekk me fort opp, og brukte ca. tre timer mindre på toppstøtet enn dei andre gruppene. I etterkant lærte eg mykje av dette, både korleis kroppen fungerer i høgden, og kva som fungerer mest optimalt for meg. Etter denne turen har eg ikkje hatt noko problem i høgden, heller ikkje på Acon som er betydeleg høgre enn Elbrus.

Krig! 
Attende i Cheget på Russisk side etter å ha komen ned frå fjellet fortsatte dramatikken. Russland hadde gått inn i Georgia og starta ein offensiv på to fronter. Frå sjøen og inn i republikken Abkhazia og frå land via nord-Ossetia og inn i sør-Ossetia. Vi hadde plutselig krigen på begge sider, og befant oss i midten på russisk side. Me vakna til ein by med folk i uniform, alle vindauga på hotellet var spikra igjen. Me heiv oss inn i ein bil og kom oss til den lokale flyplassen. Då me landa i Moskva viste dei invasjonen på tv, og me kunne sjå tankser rulle inn i byene. Krigen var igang.

Klatreforbod
Mount Elbrus vart også stengt for turisme og klatring heilt fram til 2012. Krigen og pågående terror i område gjorde at det tok nokon år før norske turoperatører som Hvitserk og Jarle Trå starta oppigjen med turer til Elbrus. Sjølv om eg har klatra finare og meir spektakulære fjell i åra etter Elbrus, gjer minnene og omstende,  denne turen til ein av dei som ligg nærast hjarta. 

 

Summit!

 

Red anm.: Cato har besteget 6 av 7 kontinentaltopper. Følg hans vei mot Everest her