Første nordmann til topps på Annapurna

Da Håkon Åsvang og teamet ankom basecamp i slutten av mars var det mye vind. Likevel tok det ikke lang tid før Sherpaene fikk etablert ruten opp til camp 2. Allerede 7. april sov Håkon og lagkamerat Rupert i camp 1, etterfulgt av to netter i camp 2. Deretter bar det ned igjen til basecamp for restitusjon og vente på et værvindu.

Ruten de klatret er en variant av Dutch Rib. 19. april var planen å klatre direkte fra basecamp til camp 2, sove der og så klatre den veldig eksponerte Galgen Ridge til camp 3 (6500m). Dette er en lang dag i skummelt terreng, men trolig den minst farlige ruten med tanke på skredfare. Etter en natt i camp 3 bærer det videre til camp 4 (7100m), som etter planen skal være en enklere etappe. Trolig ble det en ekstra overnatting på veien, men fra camp 4 fulgte Håkon og Rupert etter sjefsguide Nims og Sherpaene mens de fikset ruten til toppen. 23. april kl. 16 kunne Håkon Åsvang som den første nordmann stå på toppen av Annapurna! Vinden hadde løyet på toppstøtet, men knedyp snø gjorde klatringen vanskelig.

Det var til sammen 32 klatrere som toppet ut denne dagen, og blant dem Dr. Wui Kin Chin fra Malaysia. 49-åringen, som var med i et team på 13 personer, forsvant på vei ned til camp 4. Etter 36 timer ble han observert på rundt 7500m, og etter mye krøll med forsikringsselskapet, ble Nims og fem Sherpaer fløyet til camp 3 (6500m). Herfra brukte de 4 timer opp til Dr. Chin, samme distanse tok 16 timer et par dager tidligere under toppstøtet. De fant Dr. Chin i live 45 timer etter han ble savnet og fikk bragt ham med seg ned til camp 3 hvor han ble hentet av helikopter med langline. Han ble fløyet til sykehus i Kathmandu, og tilstanden hans fortsatt er kritisk.

Det var mange klatrere på Annapurna i år. Blant annet er den polske superklatreren Adam Bielecki tilbake med tyskeren Felix Berg for å klatre den vanskelige nord-vest veggen. De forsøkte dette også i 2017, men været satte en stopper og de måtte snu ved 6500m. Gutta har trent i alpene de siste månedene og har blant annet isklatret nordveggen på Grandes Jorasses, 1200 høydemeter i et push. Her er en video fra deres forsøk på Annapurna i 2017:

Kanadiske Don Bowie var også tilbake for å bestige sin nemesis. Han er kjent fra kultfilmen Pura Vida – The Ridge. Filmen omhandler redningsaksjonen av Iñaki Ochoa de Olza som holder på å dø i camp 4, 7400m i sørveggen på Annapurna. Ueli Steck og Denis Urubko er også med. Don Bowie klatret som vanlig uten bruk av oksygen, eller Sherpa support i følge ham selv. Men trolig benyttet han seg av tauene som Nims og gutta fikset til toppen. Etter seks forsøk nådde han toppen samme dag som Håkon.

Håkon foran fjellet.

Isklatring mellom camp 2 og 3

Camp 4.

Håkon nærmer seg toppen.

Håkon Åsvang på toppen av Annapurna 1!

Nordmenn på Everest 2019

Årets sesong på Mount Everest er i gang, og som vanlig er det flere nordmenn som skal prøve seg. Etter å ha fløyet fra Kathmandu til Lukla, er klatrerne nå godt i gang, eller ferdig med, vandringen mot basecamp. Denne turen bruker man normalt 10 dager på. Lukla ligger på 2860m og det er noen høydemeter til Everest basecamp på ca. 5400m som kroppen skal venne seg til.

Navn Operatør Link sosiale medier
Thomas Erling Lone Ascent Himalayas https://www.instagram.com/thomaselone/
Håkon William Skog Erlandsen Ascent Himalayas https://www.instagram.com/jazzathlete/
Didrik Dukefoss Ascent Himalayas https://www.instagram.com/dukagram/
Beathe Johansen Alpine Ascents https://www.instagram.com/beathejo/
Benedicte Teigen Gude Mountain Professionals https://www.facebook.com/benedicte.gude/
Gaute Gude Teigen Mountain Professionals https://www.facebook.com/gaute.teigen/

Bakgrunnsinfo:

Thomas Erling Lone (23) fra Jar har besteget mange 5- og 6000 meters topper, men dette blir første gang over 7000 meter. Du kan lese hans intervju med Piz Palü her.

Håkon William Skog Erlandsen (29) fra Mo i Rana var med i 71° Nord i 2014. Han har tidligere klatret blant annet Aconcagua, Denali og og del del topper i Ecuador og Argentina. Du kan lese hans intervju med Piz Palü her.

Didrik Dukefoss (27) fra Lillehammer har blant annet klatret Aconcagua, Denali og Lobouche sammen med Thomas .

Håkon, Sun, Thomas og Didrik nyter en kopp kaffe i Quito, Ecuador.

Thomas, Håkon, Didrik og ‘’norsk-kinesiske’’ Sun Yishu (41)  har slått seg sammen i forbindelse med Everest ekspedisjonen. De forlot norge i midten av mars og reiste til Ecuador for oppvarming og akklimatisering. Der besteg de Cotopaxi 5897m og Chimborazo 6263m. Jorden buler litt ut ved ekvator og Chimborazo er det punktet som er lengst unna jordens senter. Deretter dro de videre til Hawaii og besteg Mauna Kea 4207m, det høyeste fjellet i verden målt fra foten av fjellet – fra havbunnen måler det 10 100 meter til toppen.

Beate Johannessen (39) har besteget 6/7 Seven Summits, nå gjenstår kun Mount Everest.

Benedicte Teigen Gude (47) og Gaute Gude Teigen (46) har blant annet besteget Manaslu i 2014, og klatret til rundt 8000m på Broad Peak i 2016.

Icefall Doctors

På Everest har ‘’Icefall Doctors’’, en gruppe Sherpaer som har ansvaret for å finne en rute fra basecamp gjennom brefallet til camp 1 og videre til camp 2. De fester tau, samt fester stiger enten horisontalt over bresprekker, eller vertikalt opp høye vegger. Brefallet er i konstant bevegelse og ruten må vedlikeholdes gjennom hele sesongen. De har nå etablert ruten helt til camp 2 og således åpnet for ferdsel dit. De komersielle teamene har allerede begynt å bære utstyr til camp 1 for å etablere leir.

Beathe

Ryan, Benedicte og Gaute

Makalu uten oksygen

Kun en liten prosentandel av 8000 meters fjellene bestiges uten bruk av medbragt oksygen. På Mount Everest er tallet under 2%, men på en del av de lavere 8000 meterne er tallet noe høyere.

Vibeke Andrea Sefland aka Mountainvibs har akkurat reist til Nepal for å klatre Makalu, verdens femte høyeste fjell på 8485m. Her er hun med i en uavhengig gruppe sammen med Allie Pepper, en australsk veninne. Allie er profesjonell klatrer og driver eget guide firma. De skal klatre fjellet uten bruk av oksygen og uten hjelp av Sherpaer.

Vibeke og Allie på Everest i 2017.

Makalu ligger i Nepal, kun 20km unna Mount Everest, i Makalu Barun nasjonalpark. De omkringliggende dalene er fylt med uberørte skoger og alpine enger, og med et så bredt spekter av klimasoner i varierende høyder, inkluderer Makalu-Barun-området noe av det frodigste flora og fauna i Nepal. På grunn av sin utilgjengelighet er regionen sjelden besøkt og er relativt ukjent, men de som har besøkt området forlater med noen uforglemmelige minner.

Vanskelighetsgrad

Makalu er en av de vanskeligere 8000 meterne å klatre. Utfordringene er de mange bratte partiene og knivsegg ryggene, som gjør at man er veldig eksponert mot vær, vind og fall. Det øverste pyramideformede partiet krever teknisk klatring på stein for å bestige.

Norske Arvid Lahti sa at Makalu var hardere enn Everest, etter å ha nådd toppen i 2014.

Rute

Vibeke og Allie skal klatre normalruten som de franske førstebestigerne benyttet i 1955. Det er litt uklart for meg, men jeg tror den går fra nord-vest siden av fjellet, via Makalu La. Makalu La 7400m er passet som forbinder Makalu 8845m med Kangchungtse 7678m, også kalt Makalu ll. Deretter traverserer man til venstre før man når ‘’French Couloir’’ ved 8250m. I couloiren er man i le for vind frem til man når toppryggen. Denne følger man så oppover og over fortoppen, deretter 200m videre  og 20m høyere langs en smal egg til hovedtoppen.

Plassering av leirer ser ut til å variere litt, men dette gir en pekepinn: Basecamp 5000m, ABC (Advanced Base Camp/fremskutt baseleir) 5600m, Camp 1 6100m, Camp 2 6600m og Camp 3 7200m og Camp 4 7600m.
Klatrerne får brynes seg på snø, is og stein i opptil 75 graders bratthet.

Faste tau blir montert på ulike stadiger, og avhengig av hvor mange komersielle team som er på fjellet, men primært mellom 5800m  og 6100m , samt mellom 6500m og 7500m.

Historie

Makalu ble fotografert og kartlagt fra den Tibetanske siden i 1921 av en engelsk rekognoseringsekspedisjon. Men det var ikke før på femtitallet, kalt gullalderen for klatring i Himalaya, at det ble gjort forsøk på å nå toppen.
Våren 1954 forsøkte en amerikansk ekspedisjon seg, men måtte snu på 7100m. Det var også en ekspedisjon fra New Zealand der blant annet Sir Edmund Hillary var med, men de kom ikke særlig høyt grunnet sykdom og dødsfall. Høsten 1954 var det et fransk team på rekognoseringstur, hvor de klatret opp på sidetoppene; Kangchungtse og Chomo Lonzo. Våren 1955 var franskmennene tilbake, og 15. mai nådde Lionel Terray og Jean Couzy toppen. Etterfulgt av flere ekspedisjonsmedlemmer de neste dagene.

Makalu har kun blitt besteget av to nordmenn tidligere, Sven Hougen Gangdal i 2004 og Arvid Lennard Lahti i 2014. Vibeke har også forsøkt seg tidligere, på en ekspedisjonen i regi av Madison Mountaineering i 2014. Etter mye snøfall og stor rasfare besluttet de å avbryte ekspedisjonen litt over camp 2 under toppstøtet.

Fjellet hadde sin første vinterbestigning i 2009 av Simon Moro fra Italia og Denis Urubko fra Kazakhstan.

Det er flere som sier de har nådd toppen av Makalu, selv om de har snudd på fortoppen. Hovedtoppen er kun ca 20m høyere og ca. 200 meter lenger unna, med de siste 50 meterne smale som en knivsegg. Australierne Mark Auricht og David Hume som klatret fjellet uten oksygen i 1995 brukte 2 timer fra fortoppen til hovedtoppen, så det forteller litt om utfordringen. På vei ned falt David og døde, han hadde trolig fått hjerneødem – væskeansamling i hjernen. Du kan lese mer om den historien her.

Her er ruten Adventure Consultants planla på deres ekspedisjon i 2001.